Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αποδίδει στη νευρικότητα των αγορών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη φημολογία και αυτό επιτρέπει ορισμένες μεμονωμένες σκέψεις να λάβουν διαστάσεις και να προκαλέσουν ανησυχία στις αγορές, αυξάνοντας την αναταραχή», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Bayerischer Rundfunk.

«Έχουμε στη διάθεσή μας το μέσον για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε την άνοιξη έπειτα από την ελληνική κρίση. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο υποστήριξης των χωρών της ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 250 δισ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον Τύπο, και έχουν κατηγορηματικά διαψευσθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βρυξέλλες πρότειναν τον διπλασιασμό στα 880 δισ. ευρώ των πόρων του ταμείου δεδομένων των διαστάσεων της κρίσης.

Εν τω μεταξύ μετά την Ελλάδα, η Ιρλανδία θα είναι η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που θα λάβει οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου και εκφράζονται φόβοι ότι έπονται η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει στην λήψη μίας απόφασης για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας «ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές και να τερματισθεί η υπερβολική φημολογία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη την Κυριακή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία.