Η κυβέρνηση Ρέντσι, κατά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε σήμερα, εξέτασε το κείμενο οικονομικού προγραμματισμού το οποίο θα αφορά την επόμενη τριετία και πρόκειται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη Παρασκευή.
«Δεν θα περιέχει ούτε περικοπές ούτε και αύξηση των φόρων. Καταλαβαίνω ότι για εσάς αποτελεί καινοτομία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους.
Χωρίς να παρουσιάσει, ακόμη, αναλυτικά τα διάφορα μέτρα, ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «το 2015 οι φόροι θα μειωθούν, συνολικά, κατά δεκαοκτώ δισεκατομμύρια ευρώ».
Σε ότι αφορά την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ, για φέτος προβλέπεται να είναι της τάξης του 0,7%, το 2016 να φτάσει το 1,4% και το 2017 το 1,5%.
Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα, η κυβέρνηση της Ρώμης εκτιμά ότι φέτος θα αντιστοιχεί στο 2,6% του ΑΕΠ, το 2016 θα περιορισθεί στο 1,8% και το 2017 θα παρουσιάσει περαιτέρω μείωση, στο 0,8% του ΑΕΠ.
Ο δε υπουργός οικονομικών, Πιερκάρλο Πάντοαν, πρόσθεσε ότι το 2015 το δημόσιο χρέος θα παραμένει στο 132,5% του ΑΕΠ, ενώ του χρόνου θα κατέβει στο 130,9% και το 2017 θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία, στο 127,4% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος.
Ο ιταλικός τύπος, τις περασμένες ημέρες, είχε προαναγγείλει ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Ρέντσι, δεν έχει συμπεριληφθεί αύξηση του Φπα και ούτε της φορολογικής πίεσης. Μένει να εξακριβωθεί, τώρα, με ποιες στρατηγικές κινήσεις , το ιταλικό δημόσιο εννοεί να περικόψει τουλάχιστο δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος, από τις πάγιες δαπάνες του.
«Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές προς τους πολίτες, αλλά η όλη μηχανή του δημοσίου πρέπει λίγο να αδυνατίσει και αν οι θυσίες γίνουν από τους πολιτικούς ή αν καταργηθούν κάποιες θέσεις στα διάφορα διοικητικά συμβούλια, δεν κάνει κακό σε κανέναν», δήλωσε ο Ιταλός σαραντάχρονος πρωθυπουργός.
Σε τρεις ημέρες, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες της «δίαιτας» στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι διοικούντες την μηχανή του ιταλικού δημοσίου και οι πολιτικοί του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, όπως και των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.