Βαρόμετρο για τη δυναμική της οικονομίας το τρέχον έτος θα αποτελέσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους που αναμένεται να ανακοινωθούν τη προσεχή Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου με τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκφράζουν αισιοδοξία για συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ισχυρή μεγέθυνση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση με ταχύτητα πάνω από 6% με κινητήριες δυνάμεις τη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και την περαιτέρω άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, πράγμα που προοιωνίζεται ότι ο πήχης για ολόκληρο το έτος μπορεί και να ανέβει πάνω από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η οικονομία κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%

Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο οι πρόδρομοι δείκτες για τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του 7%. Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021.

ΕΛΣΤΑΤ

Δεν αποκλείεται η προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ για φέτος

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας προς τα πάνω αναθεώρησης του ΑΕΠ για φέτος σημειώνοντας ότι ασφαλή πρόβλεψη για το ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού ο ρυθμός ανάπτυξης 6,9% ισοδυναμεί με ανάκτηση του 69,5% των απωλειών του 2020. Σε ονομαστικούς όρους, ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης του 2021 εκτιμάται υψηλότερα, σε 7,4%, καθώς ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί σε θετικό έδαφος στο δεύτερο εξάμηνο του έτους (+0,5% στο σύνολο του 2021).

Τροφοδότες της ανάπτυξης είναι:

  • η πραγματική εγχώρια ζήτηση που αναμένεται να συμβάλει κατά 66,6% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021, με διαμόρφωση ανοδικών τάσεων για όλες τις συνιστώσες της, παρά τη σχετική εξομάλυνση της πορείας τους προς το τέλος του έτους. Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3% σε ετήσια βάση, εν μέσω εκτιμώμενων κερδών σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος και το 2021 και ανθεκτικότητας της συνολικής απασχόλησης έναντι του 2020.
  • οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα καταγράψουν ετήσια αύξηση 11,7%, κοντά στον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου 2021 λόγω ώθησης σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων (εξοπλισμό, κατασκευές, αγροτικά και λοιπά προϊόντα)
  • ο εξωτερικός τομέας με θετική συμβολή στην ανάκαμψη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η θετική συμβολή απορρέει εξ ολοκλήρου από τις καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών (2,9 μονάδες), αντίθετα με την επιδείνωση του πραγματικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 1,3 δισ. ευρώ εξαιτίας της συναρτώμενης με την ανάκαμψη αύξησης των εισαγωγών αγαθών. Σε ονομαστικούς όρους το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει άνω του προ πανδημίας ύψους του, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2011 (μετά το 2020). Ωστόσο, σε ετήσια βάση εκτιμάται βελτίωσή του κατά 2,6% του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας τη βαθμιαία επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα.