Νέα στρατηγική για φορολόγηση των τσιγάρων θέλει να καταρτίσει η κυβέρνηση, καθώς βλέπει τα λαθραία καπνικά προϊόντα να κερδίζουν έδαφος και τις προσόδους του κράτους να γίνονται… καπνός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τόσο το επιτελείο του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και οι σύμβουλοι του ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη, μελετούν λύσεις «πατώντας» σε μελέτη του ΚΕΠΕ, η οποία δείχνει πώς η αύξηση της φορολογίας μείωσε την «ψαλίδα» τιμής ανάμεσα στα ακριβά και φτηνά τσιγάρα εις βάρος των δεύτερων και έστρεψε τους καταναλωτές στα λαθραία ή χύμα καπνικά προϊόντα.
Η αγορά και η καπνοβιομηχανία επιθυμούν χαμηλότερους φόρους, ωστόσο τα περιθώρια της κυβέρνησης όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους είναι περιορισμένα. Αυτό φαίνεται ότι το αναγνωρίζει η έρευνα, γι’ αυτό και συγγραφείς της, υπό τον επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή Νικόλαο Γεωργικόπουλο, ερευνητή χρηματοοικονομικών στο ΚΕΠΕ και επισκέπτη καθηγητής έρευνας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εστιάζουν στην αναθεώρηση της διάρθρωσης του φορολογικού σχήματος παρά στη μείωση του συνολικού φόρου ως ποσοστό επί της μέσης σταθμικής λιανικής τιμής.
Αυτό που υποστηρίζει το ΚΕΠΕ είναι ότι δεν έχει τόσο σημασία εάν αυξηθεί ή μειωθεί ο συνολικός φόρος, αλλά πώς θα αλλάξει η αναλογία στα κομμάτια που απαρτίζουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (πάγιος-αναλογικός φόρος), ώστε να μπει «φρένο» στο λαθρεμπόριο και να αρχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους.
Σύμφωνα με το τελευταίο παραδοτέο της μελέτης του ΚΕΠΕ που φέρει ημερομηνία Φεβρουαρίου 2014, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα το Κέντρο «έτρεξε» τέσσερα σενάρια, 2 αύξησης και 2 μείωσης της φορολογίας, τα οποία έδειξαν ότι είτε έτσι είτε αλλιώς τα δημόσια έσοδα θα μειώνονται. Στις υποθετικές εκτιμήσεις νέας αύξησης της φορολογίας, η έρευνα «έδειξε» απώλειες για τον κρατικό κορβανά έως και 5,73%. Στο μόνο σενάριο που εκτιμάται αύξηση δημοσίων εσόδων κατά 0,29% είναι με μείωση του φόρου κατά 0,36 ευρώ (-11,84%). Ακόμα και το σενάριο της φορολογικής μείωσης κατά 0,57 ευρώ δείχνει μια μείωση των φορολογικών εσόδων.