Αναλυτική συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», με τίτλο «Ελπίζω ο Ρέντσι να εκμεταλλευθεί όλη την δουλειά της Αθήνας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προβολή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «δεν αγαπά την προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι όσο σε ανεβάζουν, τόσο κινδυνεύεις να πονέσεις όταν πέσεις».
Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί ότι «ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας με μεγάλα χρέη θεωρείται ένας αδύναμος κρίκος. Αν επιτίθενται σε εμένα, φτάνουν στον πρωθυπουργό και στο σύνολο της κυβέρνησης. Η δολοφονία ενός προσώπου (character assassination) είναι μια εν δυνάμει προβλεπόμενη κορύφωση: δεν εκπλήσσομαι και ούτε ταράσσομαι».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Βαρουφάκης απαντά: «είναι αυτό που προσπαθούν να διαρρεύσουν οι εχθροί. Αυτή είναι η μέθοδος, έτσι; Προσπαθούν να μας διχάσουν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά θα αποτύχουν με θεαματικό τρόπο, διότι ο Αλέξης και εγώ είμαστε πολύ κοντά. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια για να τον βοηθήσω και για να βοηθήσω τη χώρα. Αυτό που δεν με ενδιαφέρει καθόλου είναι η πολιτική εξουσία».
Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση που αναφέρεται σε «τυχόν βούληση, κάποιων, να ελέγξουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», αποκρίνεται: «δεν θα βρουν πολλά χρήματα, ήμουν ακαδημαϊκός σε όλη μου την ζωή, δεν έχω πολλά αγαθά και ούτε χρήματα. Μπορούν και να παρουσιάσουν το διαμέρισμά μου στην Αθήνα ως υπερπολυτελές, αλλά όσοι το επισκέφθηκαν ξέρουν ότι δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δικής μας ιδιοκτησίας. Εγώ έχω μόνον μια αποστολή και αυτό προσπαθώ να εκτελέσω: να αλλάξω τον ψευδή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή κρίση. Να πω την αλήθεια. Και είναι αυτό που θα συνεχίσω να κάνω, πάση θυσία».
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε: «ξέρουμε καλά ότι για σειρά ετών η οικονομία μας δεν ήταν βιώσιμη αλλά όποιος, σε εκείνα τα “καλά χρόνια”, έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν ψεύτικη, στην Ευρώπη εθεωρείτο εκκεντρικός. Την εποχή εκείνη όλοι γιόρταζαν το ελληνικό θαύμα και σε εμάς που λέγαμε “θα υπάρξει άσχημο τέλος”, μας φέρθηκαν σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές. Στην συνέχεια, όταν ξέσπασε η κρίση, όταν ζητήσαμε να πληρώσουν εκείνοι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ, όταν διαμαρτυρηθήκαμε λέγοντας ότι η λύση δεν ήταν περισσότερα δάνεια και περισσότερη λιτότητα, μας συμπεριφέρθηκαν και πάλι σαν να ήμασταν αντιευρωπαϊστές».
«Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Είμαστε σίγουρα το μόνο ισχυρό κόμμα της αριστερής πτέρυγας που τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Τι σημαίνει σήμερα να είμαστε Ευρωπαίοι; Να δεχόμαστε παθητικά τα όσα επιβάλουν οι ισχυρές εξουσίες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Με αναφορά στην Ιταλία, ο κύριος Βαρουφάκης υπογραμμίζει: «Ελπίζω οι Ιταλοί και ο πρωθυπουργός Ρέντσι να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα κάνουμε στην Ελλάδα για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Η Ιταλία είναι μια χώρα που μετράει περισσότερο από εμάς, αλλά μια αναθεώρηση των συμφωνιών συμφέρει και χώρες οι οποίες, όπως η Γερμανία, έχουν εμπορικό πλεόνασμα».
Στην τελευταία ερώτηση της Ιλ Μεσσατζέρο, η οποία αναφέρεται σε «δηλώσεις ενός έλληνα υπουργού, ο οποίος απειλεί να ανοίξει τα σύνορα σε μετανάστες και σε τρομοκράτες, ως αντίποινα κατά της Γερμανίας», ο υπουργός Οικονομικών απαντά:
«Πρόκειται για σκουπίδια. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και να υπήρχε, θα τον κατέκρινα. Στην φάση αυτή πρέπει να προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ, να μην περιορίσουμε την συναίνεση που έχουμε εξασφαλίσει στην Ευρώπη. Το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, δεν βοηθά».