Το τράβηγμα της ΔΕΗ προς τα κάτω, με κλείσιμο 3,52%, στα 11,52 ευρώ, ήταν η βασικότερη αιτία για το κλείσιμο σε αρνητικό πεδίο, έστω και οριακά, του γενικού δείκτη.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για σταθεροποίηση, με κλείσιμο στα 1.450 ευρώ και συναλλαγές, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά σημεία της συνεδρίασης της Τετάρτης στην αγορά ήταν η αντίδραση της Εθνικής, που έκλεισε με κέρδη 1,07%, στα 6,63 ευρώ, αφού πρώτα βρέθηκε στα χαμηλά των 6,36 ευρώ και με όγκο 7,428 εκατ. τεμαχίων ή 48,2 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, σχεδόν ο μισός τζίρος έγινε στη μετοχή της Εθνικής. Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι το τελευταίο διάστημα οι ξένοι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους ενόψει της νέας χρονιάς πουλούσαν μετοχές της Εθνικής, καθώς έγραφαν μεγάλες υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μάλιστα, λέγεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, η μέση τιμή κτήσης τους ήταν κοντά στα 15 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν θέλουν να ξεκινήσουν το 2011 με την ίδια τιμή κτήσης. Δεν αποκλείουν, πηγές στην ΕΤΕ, οι αγορές στα χαμηλά να προήλθε από τους ίδιους ή άλλους που θεωρούν τα επίπεδα κάτω των 7 ευρώ ως ευκαιρία. Κατά τα άλλα, οι πωλητές επέστρεψαν στη ΔΕΗ, με αφορμή τα αποτελέσματα, όπως και στον Τιτάνα, ενώ η μετοχή της Πειραιώς, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε κάτω και από τα 3 ευρώ.

Κέρδη 4,3% για τη μετοχή των ΕΛΠΕ εν αναμονή των αποτελεσμάτων 9μήνου, 3,69% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, μετοχή που θεωρείται υποτιμημένη κατά 50%, 3,285 η Jumbo, 2,82% η ΑΤΕ (η οποία φέρεται να έχει πάρει εγγυήσεις για αύξηση κεφαλαίου) και 2,06% η Eurobank.

Το κλίμα στο Χ.Α. βοηθήθηκε από τα καλά νέα για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Γερμανία, κάτι που σήκωσε τις ευρωαγορές, επηρεάζοντας και το Χ.Α. Από την άλλη, τα προβλήματα στην Ιρλανδία και τις άλλες χώρες του νότου προβληματίζουν τις αγορές, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν δηλώσεις, όπως αυτή του Ρουμπινί, που θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι να επιστρέψει στη δραχμή.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά βρίσκεται προ του φάσματος να βρεθεί σε νέα χαμηλά, με τη Merit να δίνει σημαντικές πιθανότητες στο σενάριο αυτό. Κέρδη για 82 μετοχές, ενώ 89 έκλεισαν με απώλειες και 48 έμειναν αμετάβλητες.

Πηγή: reporter.gr