Ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες απόψεις διχάζονται οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι «το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει και να γίνουν τα πάντα για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα». «Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ για τους Ευρωπαίους να ενωθούν», τονίζουν οι FT σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η συμφωνία της Ελλάδας δεν θα σώσει το ελαττωματικό ευρώ», και επισημαίνουν ότι «τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης είναι τόσο βαθιά που δεν μπορούν να λυθούν με ένα έγγραφο, όσο έξυπνη κι αν είναι η διατύπωσή του».
Σύμφωνα με τον αρθογράφο των FT, Gideon Rachman, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών
«ανέβαλε την άμεση απειλή πολιτικής και οικονομικής κρίσης». Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα κατέρρεε, ακόμη και τότε που έγινε η πρώτη συζήτηση για το ευρώ».
«Αυτή η πεποίθηση βασίζεται σε τρεις απλές θέσεις: Πρώτον, μία νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν στηρίζεται και από μία πολιτική ένωση. Δεύτερον, δεν θα υπάρξει πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη επειδή δεν υπάρχει κοινή πολιτική ταυτότητα που να την στηρίζει. Και έτσι, προκύπτει η τρίτη θέση: το ευρώ θα καταρρεύσει», υπογραμμίζει ο Rachman.
«Το ευρώ στερείται την πολιτική και οικονομική υποστήριξη που χρειάζεται για να επιβιώσει», τονίζεται στο δημοσίευμα με τους FT να εκτιμούν πως «η ελληνική κρίση είναι μία περίπτωση που επιβεβαιώνει αυτή τη θέση».
«Οι Γερμανοί και οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται αλλήλους τόσο ώστε να εμπιστευτούν τη μοίρα τους σε μία πραγματική πολιτική ένωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται: «Οι Ευρωπαίοι του Βορρά θα επεκτείνουν απρόθυμα τα δάνεια στο Νότο. Δε θα δώσουν όμως, τη συγκατάθεσή τους στο είδος των αυτόματων μεταφορών που συμβαίνουν σε ένα κράτος επειδή υποπτεύονται, δικαίως, ότι οι πολιτικές κουλτούρες χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι βαθιά διαφορετικές από εκείνες της Σουηδίας ή της Γερμανίας».
Στο δημοσίευμα εκφράζεται επίσης η άποψη ότι «Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία κινδυνεύουν να συντριβούν αργά υπό το βάρος της ανεργίας και του χρέους», ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ και τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός. «Τα οικονομικά της κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος δείχνουν όλο και πιο ανησυχητικά. Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε μία «βρόμικη» (dirty) έξοδο από το ευρώ, θα προκαλούσε τουλάχιστον χρηματοοικονομική κρίση στην ίδια την Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ευρωζώνη όμως, θα ήταν ευάλωτη. Οι Γερμανοί και άλλοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη ότι το ευρώ είναι πλέον αρκετά ισχυρό για να αντέξει το Grexit. Εάν όμως η Ελλάδα βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης, οι κερδοσκόποι σίγουρα θα αρχίσουν να ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Και καθώς θα εντείνονται οι αμφιβολίες για τη μοίρα της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας, ο εφησυχασμός των αγορών σύντομα θα μετατραπεί σε πανικό».
Ο Rachman προσθέτει, επίσης: «Η άτακτη διάσπαση του ευρώ θα μπορούσε επίσης να προκύψει από τις βαθιές πολιτικές αμφιβολίες, όπου περιλαμβάνεται και η επιβίωση της ίδιας της Ε.Ε. Εάν η Ελλάδα ή και άλλες υπερχρεωμένες χώρες βρεθούν εκτός θα αναγκαστούν να αποκηρύξουν τα χρέη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτές οι υποχρεώσεις θα γινόντουσαν ακόμη πιο καταστροφικές καθώς το εγχώριο νόμισμα θα βυθίζεται. Είναι όμως, δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορέσουν οι χώρες του Βορρά να συνεχίσουν να λειτουργούν ήρεμα σε μία νομοτελειακή Ευρώπη, μαζί με άλλα κράτη που έχουν μόλις αθετήσει τα χρέη τους».
«Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της πολιτικής σύγχυσης που θα προκαλούσε η κατάρρευση του ευρώ», υπογραμμίζεται. «Κατά συνέπεια, η είδηση ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη κατέληξαν σε μία απρόθυμη συμφωνία είναι μία ανακούφιση. Το ευρώ παίρνει μία ανάσα για λίγο, αλλά παραμένουν οι φόβοι ότι τελικά δεν μπορεί να σωθεί», καταλήγει το δημοσίευμα.