Εκατοντάδες επιχειρήσεις – μικρές και μεσαίες – έχουν αναπτύξει συνεργατικούς σχηματισμούς (cluster) με τη βοήθεια της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε διάφορους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών και ο κατάλογος αυτός διευρύνεται συνέχεια.
Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αποτρέπει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, γεγονός που τις τοποθετεί σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εντούτοις, το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα εάν οι επιχειρήσεις ενταχθούν σε ευέλικτα συνεργατικά σχήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχει εντάξει την προώθηση των συνεργατικών σχηματισμών στο ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεών του για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων συμβάλλει στην δημιουργία έξι επιχειρηματικών δικτύων και συστάδων επιχειρήσεων (cluster) σε βασικούς τομείς της οικονομίας και συγκεκριμένα: στην οινοποιία, στην ολοκληρωμένη διαχείριση ακινήτων, στη μεταποίηση τοπικών προϊόντων, στον οικολογικό τουρισμό, στην εγκατάσταση και προώθηση εξαρτημάτων ανελκυστήρων κ.α.
Την περίοδο αυτή μάλιστα πραγματοποιήθηκε η ανάληψη νέων περιπτώσεων προς υποστήριξη, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών δικτύων σε διάφορους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών, όπως μεταποίηση και εγκατάσταση προϊόντων αλουμινίου, χειροτεχνία/αργυροχρυσοχοΐα, βιο-ενέργεια και περιβάλλον, τουρισμό, και αγροδιατροφή.
Τα πιο συνηθισμένα πεδία συνεργασίας των σχηματισμών αυτών είναι: η από κοινού πρόσβαση και χρήση υποδομών, υπηρεσιών, γνώσεων και καλών πρακτικών, το εμπόριο τελικών ή ενδιάμεσων προϊόντων μεταξύ των μελών, η προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και η δημιουργία οικονομιών κλίμακας ως μέσο για την προώθηση της εξωστρέφειας και την πρόσβαση σε νέες αγορές. Βασικά χαρακτηριστικά των συνεργατικών σχηματισμών είναι η χαλαρή σχέση συνεργασίας, κατά την οποία τα μέλη μπορεί παράλληλα να συνεργάζονται αλλά και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ανήκουν στον ίδιο κλάδο (οριζόντια διασύνδεση) η σε διαφορετικούς κλάδους (κάθετη διασύνδεση), διαμορφώνοντας ωστόσο νέες μορφές διασύνδεσης σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.
Στα νέα βήματα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εντάσσονται πρωτοβουλίες διασύνδεσης ανάμεσα σε συμπληρωματικές δραστηριότητες επιχειρηματικών δικτύων, με σκοπό τη διαμόρφωση καινοτόμων πρωτοβουλιών “ανοικτής καινοτομίας” και την ανάδυση «δράσεων δικτύωσης των επιχειρηματικών δικτύων» (Clusters of Clusters).