«Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λύσουν το αδιέξοδο σήμερα ή και αυτή την εβδομάδα» τονίζει ο Σάιμον Νίξον, σε άρθρο του στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, με τίτλο «Ένα ελαττωματικό σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν μια “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που θα περιλάμβανε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα».
Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «υπάρχει μικρός κοινός τόπος που θα επέτρεπε σε Ελλάδα και ευρωζώνη να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λύσουν το αδιέξοδο σήμερα ή και αυτή την εβδομάδα. Η Ελλάδα επιμένει στην ανατροπή βασικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, αλλά “αυτά είναι μη διαπραγματεύσιμα”», υποστηρίζει Γερμανός αξιωματούχος.
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η Ελλάδα να αφήσει το πρόγραμμα να λήξει στο τέλος του μήνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν μια “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που θα περιλάμβανε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Έτσι θα κέρδιζε κανείς χρόνο για διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας. Ωστόσο, ως σχέδιο Β’ κάτι τέτοιο είναι ελαττωματικό. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και τον Μάρτιο- και άλλωστε δεν φαίνεται να υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Η ανάμειξη του ΔΝΤ αναμένεται να κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη την επίτευξη συμφωνίας, αν η ευρωζώνη επιμείνει στη μη ελάφρυνση του χρέους και η Αθήνα επιμείνει στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος».
Στο άρθρο σημειώνεται, επίσης, ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να διασφαλίσει μια βραχυπρόθεσμη παράταση του προγράμματος, τότε μπορεί οι υποχωρήσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία να είναι ακόμα πιο δύσκολες για αυτόν».