Την πρόθεση του να διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας, αφού πρώτα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2011 γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κόουεν.

Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ, ωστόσο ο Μπράιαν Κάουεν απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση παραίτηση.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η πολιτική αβεβαιότητα και αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης έδωσε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τις προθέσεις του.

«Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις (…) στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας», υπογράμμισε ο Κάουεν.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Πάντως η Ολίβια Μίτσελ, η εκπρόσωπος Τύπου του Fine Gael, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη.