Η αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές για το δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί συμμάχους απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις για λιτότητα την ώρα που η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών» τονίζεται στο άρθρο των Τζόναθαν Στερνς και Μαρκ Ντιν για το Bloomberg.
«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί άλλη οικονομική βοήθεια υπό την παρούσα συμφωνία και επιθυμεί ένα νέο ντιλ με τους δανειστές» συνεχίζει το άρθρο. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προσπαθεί να πετύχει παραχωρήσεις σχετικά με το χρέος από τους δανειστές ώστε να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πολιτικές.
«Δεν θα ζητήσουμε άλλα δανεικά» δήλωσε ο Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι εφικτό με τη συνδρομή της ΕΚΤ να εξασφαλίσουμε την αναγκαία ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg.
Το πρακτορείο τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις την ώρα που τα σπρεντς των ελληνικών κρατικών ομολόγων «εκτοξεύθηκαν» ενώ οι τραπεζικές μετοχές «κατρακύλησαν». Στο άρθρο επίσης υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να συναντήσει την Άγγελα Μέρκελ πριν τις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει στόχο να δείξει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι απομονωμένος. Επιπλέον, η ίδια βλέπει μικρά περιθώρια ελιγμών αναφορικά με τους όρους που θα πρέπει να συμφωνηθούν για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg.
Ταυτόχρονα, η Μέρκελ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα πατάξει τη διαφθορά και θα αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, με την προϋπόθεση αυτές οι χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και να περικόψουν δαπάνες» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στo κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας του Αμβούργου, Abendblatt.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι η Γαλλία δείχνει συμπαράσταση στην Ελλάδα. «Είναι απολύτως νόμιμο η Ελλάδα να λέει ότι θέλει να συζητήσει τρόπους ελάφρυνσης του χρέους της» αναφέρει ο Μισέλ Σαπέν. «Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να αναβάλουμε αλλά δεν μπορούμε να το ακυρώσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, το Bloomberg τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβητεί τη συνταγή της λιτότητας. «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στο CNN. «Όταν έχεις μια οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή στρατηγική και όχι απλώς μια προσπάθεια να στύψεις όλο και περισσότερο τον πληθυσμό που υποφέρει κάθε μέρα και πιο πολύ» συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.