Από τους έντεκα μήνες, τον ένα η αγορά έχει κλείσει κάτω από τις 1.500 μονάδες. Σήμερα ήταν η 29η συνεδρίαση που μέσα στο 2010 ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κλείνει κάτω από τις 1.500 μονάδες, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να προσεγγίζουν το 32%.

Με αποκορύφωμα τα χαμηλά των 1.408 μονάδων τον Ιούνιο, η επενδυτική κοινότητα ανησυχεί για τα χειρότερα.

Αν και η Τρίτη δόση θα πρέπει να θεωρείται ήδη δρομολογημένη, για την τέταρτη υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες. Στο επόμενο 3μηνο, τόσο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, όσο και σύμφωνα με την αγορά, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα. Καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, Οργανισμών και ΔΕΚΟ, κάτι που θα στοιχίσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περάσουν οι ρυθμίσεις για πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων παρακάμπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αμφιβολίες, η τρόικα δυσανασχετεί και οι συνέπειες αποτυπώνονται στην πορεία του Χ.Α. που είναι οι μεγαλύτερες για σήμερα, μαζί με την αγορά της Μαδρίτης και της Λισαβόνας, ενώ το spread βρέθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στις 917 μονάδες βάσης.

Οι απώλειες για το Τ.Τ. άγγιξαν το 6,03%, με τη μετοχή να κλείνει στα χαμηλά των 2,96 ευρώ. Πτώση που προβληματίζει για την ΕΤΕ, καθώς κατέγραψε απώλειες 4,10%, στα 6,79 ευρώ και με όγκο 5,488 εκατ. τεμαχίων.

Πτώση 3,70% για τον ΟΤΕ, 3,20% για τον ΟΠΑΠ, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισαν Eurobank και Marfin Popular, ενώ «καλύτερα» τα πήγαν Alpha και Κύπρου με απώλειες κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα. Εξαίρεση από τον 20άρη αποτέλεσαν Motor Oil (1,46%) και Τιτάνα (αμετάβλητος στα 15,50 ευρώ). Η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία είναι τραγική με το 5ετές CDS να σπάει το φράγμα των χιλίων μονάδων βάσης.

Να σημειωθεί ότι δημοσίευμα των FT κάνει λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας από τρίμηνο σε τρίμηνο εντός του 2011. Ο τζίρος στο Χ.Α. ήταν αποκαρδιωτικός, λίγο πάνω από τα 92 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χαρτιά υποχώρησαν, 140, έναντι 32 που ενισχύθηκαν και 122 που έμειναν αμετάβλητα.

Πηγή: reporter.gr