Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,1860 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο εννέα ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και αντέδρασαν σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο έχει μεταβληθεί η πολιτική τής Γερμανίας ως προς μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τιμές των ενεργειακών μετοχών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι φόβοι για το μέλλον την Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα νέο χαμηλό των τιμών του πετρελαίου επηρέασε τις αγορές, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι σταθερά στο επίκεντρο, τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,11%.
Το ευρώ ανέκαμψε αργότερα από την ισοτιμία των 1,1860 δολαρίων (η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2006), αλλά παραμένει κάτω από το όριο των 1,20 δολαρίων, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,1961 δολάρια, μειωμένη κατά 0,35% σε σχέση με την Παρασκευή. Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ο κίνδυνος να μην επιτύχει η κεντρική τράπεζα τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών είναι τώρα μεγαλύτερος σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν. «Η αγορά θεώρησε ότι οι δηλώσεις του σημαίνουν πως είναι έτοιμος να υιοθετήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της συναλλαγματικής στρατηγικής της τράπεζας Barclays στο Τόκιο.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα δείξουν μείωση των τιμών – για πρώτη φορά από το 2009- κατά 0,1%. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να χαλαρώσει στις 22 Ιανουαρίου την πολιτική της, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της.
Την πίεση που δέχονται οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης των οικονομιών, υπογράμμισαν και οι έρευνες για την πορεία των επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι οι βιομηχανίες στην Ευρώπη και την Ασία δυσκολεύονται να διατηρήσουν μία τροχιά ανάκαμψης. Ακόμη και στις ΗΠΑ, σημειώνεται, ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο.