Ως ανύπαρκτη εκτιμά σήμερα την απειλή που υπήρχε για ολόκληρη την Ευρωζώνη σε περίπτωση εγκατάλειψής της από την Ελλάδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαιστερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα “Βίνερ Τσάιτουνγκ και συγχρόνως επισημαίνει το γεγονός ότι η τρόικα συνειδητοποιεί πλέον πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα – και όχι μόνο – υπήρξε αντιπαραγωγική.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί ότι ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό, τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Νομισματική Ένωση, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένο το δυναμικό άσκησης πίεσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα – και όχι μόνο – ήταν αντιπαραγωγική, καθώς, όπως σημειώνει, ακριβώς στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές υπήρξε ταχύτερη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους και αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, όπως επίσης για τη Βρετανία όπου το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε, ενώ τα περιθώρια σε σχέση με μια ενδεχόμενη κατανόηση από πλευράς δανειστών έγιναν σαφώς μεγαλύτερα.
Ο ίδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται το επιχείρημα ότι, παρά τους όρους λιτότητας η ελληνική οικονομία παρουσίασε τελευταία ανάπτυξη και παρατηρεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πως δεν αρκεί μόνον ένα τρίμηνο για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα , ενώ κανείς θα διερωτάται σε δέκα έως είκοσι χρόνια, για το πώς μπορούσε η πολιτική να δράσει τόσο στενοκέφαλα.
Ο Στέφαν Σούλμαιστερ επισημαίνει στις δηλώσεις του στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» ότι και στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η αντίληψη πως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν λειτουργεί, ενώ, κατά την άποψή του, το Πακέτο Επενδύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποτελεί προσπάθεια να παρακάμψει τους δικούς του κώδικες, καθώς ο ίδιος έχει καταλάβει ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκ προοιμίου χαμένος και τονίζει πως αυτός θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες φορολογικοί νόμοι, καθώς, όπως προσθέτει, είναι γνωστό ότι «ντε φάκτο» οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε ο κ. Τσίπρας θα βγει κερδισμένος.
Τέλος, κατά την άποψη του Αυστριακού οικονομολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι και η Γερμανία κυνηγά τους φοροφυγάδες της στην Ελβετία και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και η Ελλάδα.
Ο Στέφαν Σούλμαιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθίζει», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης και που, όπως τονίζεται σχετικά, πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε πριν δύο χρόνια από τον Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Εντερ, η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, ενώ παρουσιάστηκε επίσημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.