Η επόμενη μέρα για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και το πλαίσιο της άμεσης οικονομικής αποκατάστασής τους για να μπορέσουν να αναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες βρέθηκαν στο επίκεντρο το χθεσινού υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες που θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς παρά τις όποιες αστοχίες που ο ίδιος παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό μήνυμά του, κεντρικό στόχο έχει να δείξει ότι το επιτελικό κράτος είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε χωρίς γραφειοκρατία αλλά με μια απλή αίτηση που θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει η ΑΑΔΕ στην διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που επλήγησαν θα λάβουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.
Τριπλή στόχευση
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός εγκρίθηκαν μέτρα σε τρία επίπεδα, καθώς τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι πολυσύνθετα και απαιτείται ψύχραιμος και στοχευμένος σχεδιασμός. Για το λόγο αυτό πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο σε όποια περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για νομικό πρόσωπο, καθώς και της αναστολής των οφειλών και των φορολογικών υποχρεώσεων. Το δεύτερο αφορά τα έργα αποκατάστασης – από τις αναδασώσεις μέχρι τα αναγκαία για την αντιπλημμυρική προστασία. Και το τρίτο περιλαμβάνει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
Ο κεντρικός σχεδιασμός
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η χορήγηση των ενισχύσεων θα γίνει σε δύο φάσεις:
1. Σε πρώτη φάση η εκταμίευση της προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου μέσω μιας απλής διαδικασίας. Την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή, τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Τaxisnet και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Στην δήλωση αυτή θα αναφέρουν την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί κάθε ακίνητο σύμφωνα με τη προσωπική τους εκτίμηση. Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή:
Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, (14.000 ευρώ προκαταβολή για τη στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ για την οικοσκευή).
Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ (8.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 4.000 ευρώ για την οικοσκευή).
Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ ( 3.000 ευρώ προκαταβολής στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή).
Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά το ποσό διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .
Για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
Για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, θα δοθούν 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.
Η στεγαστική συνδρομή:
Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).
Δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
Είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.
Ενοικιαστές
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.
2. Σε δεύτερη φάση θα γίνει η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα. Σημειώνεται ότι η στεγαστική συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.