Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων για να ενισχύσει την κλονιζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Fed κ. Στάνλεϊ Φίσερ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης (της αγοράς ομολόγων), τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ισχύουν και για την Ευρώπη. Εάν η ΕΚΤ κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα, ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει μία «διπλά δύσκολη θέση, τόσο αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης όσο και με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να λαμβάνει αποφάσεις». Δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά» και ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επίσης οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. «Η αμερικανική οικονομία δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα χωρίς την ταχεία εφαρμογή των ασκήσεων αντοχής στις αρχές του 2009 από τη Fed, οι οποίες ανάγκασαν στη συνέχεια τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει ακόμη αυτό που κάναμε εμείς», τόνισε.
Ο κ. Φίσερ είπε ότι δεν ανησυχεί ότι η μείωση των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
«Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα. Από τη μία πλευρά, είναι ανησυχητικό ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στο 2%. Με τον πληθωρισμό στο μηδέν, θα πρέπει να μειώσεις τα επιτόκια κάτω από το μηδέν. Αλλά, για το πετρέλαιο δεν ανησυχώ. Πρόκειται για προσωρινή μείωση του πληθωρισμού που κάνει τους καταναλωτές πλουσιότερους και έτσι βοηθά την ανάπτυξη. Εάν υπάρχει καλός και κακός αποπληθωρισμός, τότε η μείωση των τιμών του πετρελαίου εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία», σημείωσε.