«Δεν μπορώ να πω ότι η τρόικα έχει ανοικτό εισιτήριο για την Αθήνα. Απλά διότι δεν έχει καν εισιτήριο». Με τη δήλωση αυτή αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραφε χθες το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις δανειστών -Κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που χανόταν οριστικά το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στο οποίο θα μπορούσαν να ληφθούν οι εγκρίσεις και αποφάσεις για την προληπτική πιστωτικής γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα.
Στο παρασκήνιο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτός από τις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τρέχει και τις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρεμβαίνει διαρκώς μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου στη διαπραγμάτευση βάζοντας και βγάζοντας κόκκινες γραμμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και χθες το υπουργείο Οικονομικών απέσπασε τη συναίνεση του κ. Βενιζέλου σε μια σειρά από ζητήματα, αίφνης το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -μέσω διαρροών – υπαναχώρησε.
Η υπαναχώρηση αφορούσε στο νόμο για την προκήρυξη απεργιών , για τον οποίο η τρόικα ζητά οι αποφάσεις για απεργία να λαμβάνονται με την πλειοψηφία του 50+1 των εργαζομένων. Αν και το ΠΑΣΟΚ αρχικά το συζητούσε τελικά ξεκαθάρισε πως είναι «κόκκινη» γραμμή, εκθέτοντας έτσι το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών που στα mail με την τρόικα τις προηγούμενες ημέρες συμπεριελάμβαναν και το θέμα αυτό.
«Συμπαγής» εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο λοκ άουτ, στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, στο ασφαλιστικό, στις κύριες συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, και στο ΦΠΑ για τα οποία δεν δέχεται καμιά αλλαγή. Αντιθέτως ανοικτά σε αλλαγές είναι το μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων.
Όλα τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η τρόικα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και παρά το γεγονός ότι φέρεται να δέχεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 δεν είναι 3 δισ. ευρώ , αλλά μικρότερο, ακόμη κρατά σκληρή στάση και αναμένει από την κυβέρνηση «απτή πρόοδο» ώστε να προσδιορίσει το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα και με ποια ατζέντα.