Μάλλον εχθρική στις επενδύσεις ήταν η πολιτική φιλοσοφία στην Ελλάδα πριν το 2009, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ανοικτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Μιλώντας για την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική, σχολίασε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι πλέον, και ειδικά με την τωρινή κυβέρνηση, υπάρχει νοοτροπία να βγάλουμε τα εμπόδια στις επενδύσεις. 

Ο κ. Μπουρλά ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε κάποιο «δώρο» στην Ελλάδα με την επένδυση στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταγωγής του. «Με την αξία της προσέλκυσε την επένδυση. Βρήκα αυτό που περίμενα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με το επίπεδο όσων προσελήφθησαν» σχολίασε.

Κάνοντας λόγο για σημαντικότατα high tech προγράμματα όπως αυτά που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες κυρίως σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις καινοτομίες μέσα από το hub (κόμβος) που έχουμε δημιουργήσει». 

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει τις καινοτομίες που χρειάζονται» υπογράμμισε. 

Για τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ο CEO της Pfizer εξήγησε ότι «το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό για τις επενδύσεις διεθνώς, όλες οι χώρες του κόσμου επιθυμούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Οι επενδυτές έχουν ευχέρεια επιλογής, έχεις έτσι ολιστικό τρόπο για το πού θα κάνεις την επένδυσή σου. Η υλικοτεχνική υποδομή, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το μετρό για να έρχονται οι εργαζόμενοι στη δουλειά, το οικονομικό καθεστώς (φορολογικά κίνητρα, απαλλαγές) το εργασιακό καθεστώς… Αν πιστεύεις το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεσαι, αν πιστεύεις ότι η επένδυσή σου θα είναι καλοδεχούμενη από το πολιτικό σύστημα της χώρας». 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer προέτρεψε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας ως χώρα και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, αναφερόμενος στην εμπειρία των συγγενών του που έκαναν το εμβόλιο στη Θεσσαλονίκη και της οικογένειάς του που έκανε το εμβόλιο στις ΗΠΑ, είπε πως ο τρόπος που έγινε στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερος. Όχι μόνο στον τρόπο που οργανώθηκε η εμβολιαστική καμπάνια, αλλά και ότι έγινε κατευθείαν ψηφιακός, επισήμανε.