Σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Μιχάλης Σάλλας (Τράπεζα Πειραιώς), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική Τράπεζα), Δημήτριος Μαντζούνης (Alpha Bank) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).
Σε τι συμφώνησαν;
Σύμφωνα με το news.gr, πρώτον, συμφώνησαν στο ότι οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν παγωμένοι, όπως δήλωσε και ο Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος της σύσκεψης, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δε βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο».
Δεύτερον, στο ότι οι διαγραφές χρέους δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, όχι απλά ανά δανειολήπτη, αλλά για το σύνολο των εκκρεμοτήτων, που έχει ο οφειλέτης σε κάθε τράπεζα.
Τρίτον, ότι παραμένει το όριο ετήσιου τζίρου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό, πάντως, σημαίνει – όπως τονίζουν στο news.gr πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης – ότι η ρύθμιση αφορά ακόμα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών και οφειλές. Άλλωστε, προσθέτουν, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των χρεών δεν ξεπερνά τα 50.000 – 60.000 ευρώ.
Πέραν όλων αυτών, στη ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο με τη μορφή νομοσχεδίου, θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές και «νομοτεχνικές» βελτιώσεις, στην κατεύθυνση, που ζήτησαν από την πρώτη στιγμή οι τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά στα δάνεια των νοικοκυριών – στεγαστικά και καταναλωτικά – οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν οριζόντιο κούρεμα επί δικαίων και αδίκων, τόσο γιατί το θεωρούν ηθικά άδικο, όσο και γιατί εκτιμούν ότι έτσι θα επωφεληθούν και όσοι μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.