Τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων το 2015, προετοιμάζει ο νέος επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου ΕurActiv.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κοινοτικός επίτροπος αναμένεται να αποσαφηνίσει τα σχέδιά του για μια πανευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων ως τα μέσα του επόμενου έτους, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας της ΕΕ.
Ο Τζόναθαν Χιλ δήλωσε ότι έχει στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αγορά για την συγκέντρωση χρημάτων μέσω ομολόγων, μετοχών και άλλα χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι θα καταρτίσει ένα σχέδιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, μετά από διαβούλευση με τις τράπεζες, τα νομοθετικά σώματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
«Δεν έχουμε ακόμα μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά κεφαλαίων», δήλωσε ο Χιλ σε συνέδριο, στο οποίο μετείχαν πολλοί εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων αλλά και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων. «Εγώ θα υποβάλλω προτάσεις για να αποκτήσουμε μία κεφαλαιακή Ένωση. Ένα σχέδιο για όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ», είπε.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η διοχέτευση περισσότερων κεφαλαίων στις μικρές επιχειρήσεις θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ευρώπης να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα, καθώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν δύο από τις τρεις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν σχετικά ότι μια ένωση κεφαλαιαγορών θα σήμαινε επίσης ότι η ΕΕ θα κινηθεί πέρα από τις δημόσιες επιδοτήσεις και δάνεια για να συντονίσει τη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και την υποδομή μέσω των ομολόγων έργου, των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και της παροχής κεφαλαίων σε έργα υποδομής.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι για να δημιουργηθεί μία Ένωση αγορών κεφαλαίων θα χρειαστεί μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικαίου περί αφερεγγυότητας που θα αντικαταστήσει τους εθνικούς νόμους.
Ο Τζόναθαν Χιλ είπε ότι η πρώτη του κίνηση θα είναι να προωθήσει μια πρόταση για τις ευρωπαϊκές μακροπρόθεσμες επενδύσεις κεφαλαίων για τις υποδομές και τις επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια θα αναπτύξει ένα θεσμικό πλαίσιο για την τιτλοποίηση.
«Με ενδιαφέρουν ιδέες για την ανάπτυξη περισσότερων μέσων χρηματοδότησης της αγοράς αλλά όχι μόνο σε ασφαλές βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά και σε μακροπρόθεσμο σταθερό χρέος που θα ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», κατέληξε ο Τζόναθαν Χιλ.