Την υπαγωγή της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στηρίξεως (ESM) με ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκρίνουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ως την ενδεδειγμένη λύση για την μετα- μνημονιακή εποχή.

Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ολοκλήρωσης του Eurogroup.

Αν και ο επί κεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, ταυτοχρόνως προσέθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ προκρίνουν στο σχέδιο της γραμμής χρηματοδοτήσεως προς την Αθήνα από τον ESM.

«Φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος. Θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα και τους υπόλοιπους θεσμούς για δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του», είπε χαρακτηριστικώς ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβή αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ελλάς θα βρεθεί μόνη απέναντι στις αγορές. «Δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Έτσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει κενό», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως το Eurogroup εξέτασε λύσεις που θα βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και που θα προωθούν και τις μεταρρυθμίσεις.

«Η τρόικα πρέπει να επιστρέψει πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις», είπε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα χρειαστεί την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και η ΕΕ θα είναι εκεί για να την παρέχη».

Ο επίκεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι επενδυτές θα αισθανθούν πιο ασφαλείς εάν η Ελλάς επιδιώξει μια συμφωνία μετά το τέλος του προγράμματος.