Το σχέδιο που θα συζητηθεί στο Eurogroup και θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να διακηρύξει το τέλος των επιθεωρήσεων από την «μισητή» τρόικα, παρουσιάζουν οι Financial Times και μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας ακόμα και τον επερχόμενο Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ηγέτες της ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους, με την λήψη περίπου 11 δισ. ευρώ από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των τραπεζών και την μετατροπή τους σε μια πιστωτική γραμμή που θα προσφέρει στήριγμα στην ελληνική κυβέρνηση όταν θα αντλεί χρήματα από τις αγορές.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου που θα συζητηθεί στο Eurogroup πιστεύουν πως η ενδεχόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή θα προσφέρει στις αγορές την ασφάλεια ότι θα γνωρίζουν πως η Αθήνα θα έχει την δυνατότητα να στραφεί στην πιστωτική γραμμή σε μια επείγουσα κατάσταση.

«Σε πολιτικό επίπεδο, τα χρήματα έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των ελληνικών αρχών», δήλωσε στους FT ένας αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι ελπίδες του κ. Σαμαρά για μια «καθαρή έξοδο» από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ – κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει γραμμή πίστωσης ή νέα εξωτερική επίβλεψη – εξανεμίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποίησαν βουτιά εν μέσω ενός «μίνι πανικού», μετά την ανακοίνωση του ότι θέλει να βάλει τέλος στο μνημόνιο μέσα στο 2014 χωρίς να ζητήσει νέο πρόγραμμα.

«Μια εντελώς καθαρή έξοδος είναι εξαιρετικά απίθανη» ανέφερε η ίδια πηγή.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει ο ρόλος που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο σχέδιο. Σε αντίθεση με την Ε.Ε., η οποία θα σταματήσει την χορήγηση δόσεων στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Το ΔΝΤ έχει γίνει κόκκινο πανί στην Ελλάδα – ο Πολ Τόμσεν, ο ψυχρός Δανός που είναι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του ΔΝΤ πρέπει να ταξιδεύει στην Αθήνα από την Αυστρία με προσεκτικά μέτρα ασφαλείας – και οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες θέλουν να βγει το Ταμείο από το πρόγραμμα.

Αλλά μια ομάδα χωρών της ευρωζώνης με μπροστάρη τη Γερμανία, επιμένουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία του Ταμείου είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η στήριξη υπέρ της πιστωτικής γραμμής στη γερμανική Βουλή.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. άφησε να εννοηθεί ότι τα εναπομείναντα 16,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μπορούν να μετατραπούν σε μια παρόμοια γραμμή πίστωσης, παράλληλα με αυτήν της Ε.Ε.

«Πολλές κυβερνήσεις στην ευρωζώνη έχουν πει ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος μιας μελλοντικής συμφωνίας» ανέφερε ο αξιωματούχος.