Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο «MEGA» και στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή», του δημοσιογράφου, Γιάννη Πρετεντέρη, δήλωσε πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πως το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης.
«Θεωρώ πως πρέπει να φύγει η πολιτική αβεβαιότητα» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας πως σε αυτό συμφωνεί με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι για τις λεπτομέρειες για το τέλος του μνημονίου αλλά για την επόμενη μέρα. Οι σχέσεις μας με τους δανειστές μας θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των χρεών μας» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης στην ερώτηση του κ. Πρετεντέρη για την επίσκεψη της τρόικα που αναμένεται στο επόμενο διάστημα.
«Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να μπορέσουμε να γίνουμε σαν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που βγήκαν από το μνημόνιο» ενώ θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική αβεβαιότητα, «γιατί με αυτή φοβούνται οι επενδυτές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Πρέπει να δούμε τι κάνει το ΔΝΤ σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Δεν τους τραβάει το αφτί αλλά δίνει συμβουλές για το οικονομικό πρόγραμμα. Θα έχουμε μια νέα σχέση, κάτι που είναι αντικείμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης, μια σχέση που θα είναι αντιληπτή στα ΜΜΕ όπως και στον πολίτη».
«Ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο. Πρέπει να έχουμε μια συνετή έξοδο από το μνημόνιο, ένα δίχτυ ασφαλείας. Θα καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα προϋπήρχε της ανόδου των spreads. Το μέλημά μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια συμφωνία, κάτι που όταν το επιτύχουμε θα δείτε τα spreads να πέφτουν και την οικονομία να σταθεροποιείται». Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στους εκπροσώπους των δανειστών μας που έρχονται σε μερικές ημέρες, ενώ διέψευσε πως υπάρχει η οποιαδήποτε κόντρα με αυτούς, υποστηρίζοντας πως υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και «αγαστή» συνεργασία.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα πρέπει να υπάρχει ορθολογισμός στα έξοδα, μια αντιστοιχία που θα συμβαδίζει ανάλογα με τα έσοδα, καθώς, όπως και στο σπίτι μας, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε 120 όταν τα έσοδά μας είναι 100, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Όλες οι χώρες που δανείζονται στην ελεύθερη αγορά έχουν την επιτήρηση, που είναι μάλιστα αυστηρότερη από αυτή που έχει η Ελλάδα από την τρόικα» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και συνέχισε:
«Η κοινωνία έχει αισθανθεί στο μεδούλι της την ύφεση που την υπεστήκαμε όλες οι οικογένειες. Αυτό έγινε για να ισοσκελίσουμε τον ισολογισμό. Η ανάπτυξη θα έρθει για να δούμε το καλό, γιατί μέχρι τώρα έχουμε ζήσει μόνο το κακό».
«Με μεγαλύτερη βεβαιότητα περιμένουμε την ανάπτυξη που θα φέρει μια τροχιά σταθερότητας και βιωσιμότητας. Το κράτος δεν έχει καταφέρει να πιάσει την φοροδιαφυγή και για αυτό αναγκαζόμαστε να κόβουμε από τους χαμηλόμισθους και τους μικροσυνταξιούχους» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ενώ σχολιάζοντας την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα γίνει με τους δανειστές, σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναγκαστεί να συμφωνήσει, ίσως και με χειρότερους όρους, σε αυτά που συζητάμε με την τρόικα».
Σχετικά με το χρέος, επεσήμανε τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία πριν την προεδρική εκλογή.
Για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλες τις χώρες. «Στο εξωτερικό οι πολίτες σχεδιάζουν το μέλλον τους γνωρίζοντας πως θα πληρώνουν 5000 ευρώ για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα ο φόρος επιβλήθηκε ενώ ο κόσμος είχε αγοράσει το ακίνητό του χωρίς να γνωρίζει από πριν το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει. Αυτό ήταν το λάθος κάτι που συμβαίνει όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά. Αν γινόταν σε μια εποχή που υπήρχε ανάπτυξη κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε πως στα μέσα Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα για διορθώσεις στο Ε9.
Η σχέση που είχε με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, δήλωσε πως ήταν αγαστή και πολύ καλή. «Έμπνευση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης είναι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια που τη σιγοντάρησα», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης διαψεύδοντας τις φήμες που έκαναν λόγο για κακή σχέση με τον κ. Δένδια.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι υπερφορολογημένοι, τονίζοντας πως φορολογούνται
συνέχεια οι ίδιοι, αφού το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη
φοροδιαφυγή. Ωστόσο όπως επεσήμανε, γίνονται συνεχώς κινήσεις για την
αντίμετωπισή της και ανέφερε πως όταν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη θα
υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, ενώ παρουσίασε στην εκπομπή ένα διάγραμμα, όπου φαίνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός που απέφερε τη βελτίωση των εσόδων του κράτους, όσον αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τους μεγάλους φοροοφειλέτες.
«Ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια δίνει ευελιξία στις τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ τόνισε πως θα βρεθεί μια φόρμουλα για την πρώτη κατοικία στους υπερχρεωμένους πολίτες, χωρίς να δεσμευθεί για τον τρόπο, ενώ δήλωσε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.
«Από το 2015 θα δούμε να υπάρχει ζήτηση προς τις τράπεζες για δάνεια, καθώς ο πολίτης θα αισθάνεται ασφάλεια βλέποντας την ανάπτυξη» συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης.
«Η παραγωγή είχε φύγει από την Ελλάδα και εμείς δανειζόμασταν και καταναλώναμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια νέα οικονομία που εμείς θα παράγουμε τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε και θα εξάγουμε. Αυτό δε γίνεται με τον αυτόματο πιλότο και δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη γι’ αυτό πονέσαμε τόσο πολύ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.