Ανάπτυξη για την Ελλάδα βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα αρνητικά στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία, η ελληνική οικονομία κινήθηκε υφεσιακά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάϊνεν, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού μνημόνευε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία «το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1,1% και 0,3%, αντίστοιχα», ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσο «παραμένει αισιόδοξη για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας», με δεδομένο ότι στην τελευταία Αξιολόγηση της Τρόικα προβλέπεται ανάπτυξη 0.4%, καθώς επίσης, εάν τυχών αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ «θα οδηγούσε σε αντίστοιχη αναθεώρηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων».
Στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία, παρά την ύφεση που παρατηρήθηκε το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2014, βγαίνει από την ύφεση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια του 2014 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αφού αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις αρχές Νοεμβρίου τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2014», απαντάει, με το δικό του τρόπο, στο ερώτημα για αναθεώρηση των δημοσιονομικών μέτρων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις τους στις δημοσιονομικές επιδόσεις θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας 5ης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Υφεσιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1,1% και 0,3%, αντίστοιχα. Ωστόσο, τόσο ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2014, όσο και η πρόσφατη αξιολόγηση της Επιτροπής για το Ελληνικό Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Occassional Paper 192, April 2014) προβλέπουν ανάπτυξη για το 2014 της τάξης του 0,6%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Αξιολόγηση της Επιτροπής (σελ. 13) η ανάπτυξη για το 2014 θα «στηριχτεί από την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων», την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν μείωση των επενδύσεων και αναιμική αύξηση των καθαρών εξαγωγών. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, «απογειώνονται» για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
· Παραμένει αισιόδοξη για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ;
· Σκοπεύει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά και την αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβρη; Εάν ναι, θα οδηγούσε κάτι τέτοιο σε αντίστοιχη αναθεώρηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα;
Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια του 2014 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις αρχές Νοεμβρίου τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2014. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις τους στις δημοσιονομικές επιδόσεις θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας 5ης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.