Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις το Βερολίνο να αφήσει κατά μέρος τους σχεδιασμούς του να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 κι αντ’ αυτού να προκρίνει περισσότερες επενδύσεις για να τονώσει τόσο τη γερμανική οικονομία, η οποία ασθμαίνει, όσο και αυτήν της ευρωζώνης, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες.
Η Γερμανία δέχεται προτροπές από όλο και περισσότερες πλευρές σε διεθνές επίπεδο να μεταβάλει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της να επιτύχει τον περιώνυμο schwarze Null, δηλαδή έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 2015.
«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και άλλοι να πράξουν το ίδιο», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είπαν πηγές που άκουσαν την ομιλία της.
«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», επέμεινε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά την επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία της χώρας της συρρικνώθηκε κατά 4,7%.
Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού» να ισοσκελιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός το 2015 για πρώτη φορά μετά το 1969.
Ακόμη και στην περίπτωση που το Βερολίνο δανειζόταν για να εκσυγχρονίσει το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο, τις ευρυζωνικές υποδομές της Γερμανίας ή το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, αυτό δεν θα συνέβαλε να τονωθεί η ανάπτυξη στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, σχολίασε νωρίτερα σήμερα ο Γκάμπριελ.
Η οικονομική πολιτική του Βερολίνου έχει επικριθεί από μια πλειάδα διεθνών οργανισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διότι δεν αξιοποιεί το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να επενδύσει για παράδειγμα σε έργα υποδομής στη Γερμανία.
Νωρίτερα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 σε 1,2% από 1,8% και για το 2015 σε 1,3% από 2,0%, επικαλούμενο τις διεθνείς κρίσεις —ιδίως στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία— αλλά και την μέτρια πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.