Σε νέο κύκλο εκλογολογίας εισέρχεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, παρά την «κυβίστηση» της κυβέρνησης που ακολούθησε την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αποκαλύψεις κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν πως «οι εκλογές απλώς αναβλήθηκαν» και θέτουν ως χρονικό όριο επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης τα τέλη Μαρτίου, με τη λήξη, δηλαδή, περίπου του 18μηνου που με βάση το Σύνταγμα ισχύει η λίστα.

Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στις εξής πολύ σοβαρές παραμέτρους:

1. Η υλοποίηση του μνημονίου έχει καταστεί πρακτικώς αδύνατη. Το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται, πλέον, πως οι στόχοι σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς, ήδη, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ομολογεί πως θα κινηθεί γύρω στο 9,5% κάποιοι δε πιστεύουν πως θα ξεφύγει, τελικά πάνω από το 10%.

2. Η τρόικα ζητά επιτακτικά, πλέον, πρόσθετα σκληρά μέτρα, κάτι που θα καταστεί σαφές με τη νέα επίσκεψη των στελεχών της στην Αθήνα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έστειλε ήδη το μήνυμα.

3. Δεδομένου ότι η πολιτική άντλησης εσόδων μέσω υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων έχει εξαντληθεί και μαζί έχει εξαντλήσει την αγορά και την έχει βυθίσει σε βαθιά ύφεση, η κυβέρνηση έχει δύο βασικές επιλογές: πρώτον την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ο ΟΣΕ, και δεύτερον, την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο.

4. Ακόμα, ωστόσο, κι αν όλα εξελίσσονταν σχετικά ομαλά, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως η συγκέντρωση 4,5 δισ. – που ισοδυναμούν με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού – δεν είναι επιτεύξιμη. Ως εκ τούτου, ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου εύκολο  να υλοποιηθεί κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση  της επόμενης δόσης.