Περίπου 770.000 σημειώματα περαίωσης ετοιμάζονται να αποσταλούν στους φορολογουμένους την ώρα που το υπουργείο οικονομικών «πάγωσε» την αποστολή 185.000 εκκαθαριστικών προς τις επιχειρήσεις καθώς, δεν είναι σίγουρο, εάν έχει υπολογίσει το φόρο με τα σωστά φορολογικά στοιχεία!
Το «μπάχαλο» που επικρατεί στις εφορίες αλλά και στα γραφεία των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου οικονομικών δεν έχει προηγούμενο. Και για τις εισπράξεις… ούτε λόγος να γίνεται! Μονό 50 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα κρατικά ταμεία όταν ο στόχος αφορά σε έσοδα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για παράταση της προθεσμίας στην περαίωση που λήγει στις 18 Νοεμβρίου εάν τα εκκαθαριστικά δεν έχουν λάθη και στις 29 Νοεμβρίου εάν έχουν λάθη.
Και αν παρόλα αυτά κάποιος επιλέξει να μην πληρώσει το πόσο της περαίωσης; Τι θα συμβεί;
Πρώτον: Η περαίωση είναι προαιρετική. Δεν υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν την αποδεχτούν
Δεύτερον: Θεωρητικά… υπάρχει το ενδεχόμενο ελέγχου για τις χρήσεις που δεν περαιώθηκαν. Αλλά εάν η εφορία έκανε κανονικά τους ελέγχους… τότε ποιος θα ήταν ο λόγος να δοθεί η δυνατότητα για περαίωση;
Τρίτον: Εφόσον η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική δεν τίθεται θέμα να καταστεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και πρόστιμα
Και με τα λάθη στα σημειώματα;
Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι εφορίες θα έπρεπε να είχαν από χθες στη διάθεσή τους το λογισµικό για την ηλεκτρονική διόρθωση των εκκαθαριστικών και την άµεση έκδοση νέων σημειωμάτων, κάτι που δεν έγινε. Εν αναμονή λοιπόν!