«Να αποσυνδεθούν οι επενδύσεις από την κουλτούρα της αυστηρότητας του Συμφώνου Σταθερότητας», ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την ομιλία του στο κεντροαριστερό «Φεστιβάλ της Λ’ Ουνιτά», στην Μπολόνια.
Ο Ρέντσι στην παρέμβασή του αργά χθες το απόγευμα τόνισε ότι «θα ζητήσει από τον Γιούνκερ να κάνει πράξη την υπόσχεσή του για επενδύσεις συνολικού ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της δημόσιας παιδείας, της ευρυζωνικής τεχνολογίας και εγγειοβελτιωτικά έργα σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σημειωθούν φυσικές καταστροφές».
Ο σαραντάχρονος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές παράλληλα ότι «δεν δέχεται κριτικές από τεχνοκράτες που ανήκουν στο παρελθόν». Πιθανόν ο Ρέντσι αναφερόταν σε κύκλους που επέκριναν την απόφαση του να μην πάει στο οικονομικό και πολιτικό φόρουμ του Τσερνόμπιο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελείται μόνον από οικονομικούς περιορισμούς και να ξεχνά το τι συμβαίνει στις θάλασσές μας. Απαιτείται πολιτική δράση, (απαιτούνται) συμμαχίες ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασχοληθεί με το θέμα της μετανάστευσης».
Στο Φεστιβάλ της Λ’ Ουνιτά, συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο γραμματέας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Άχιμ Ποστ.
«Πρέπει να σταματήσουμε την Δεξιά πριν εξαφανιστεί η Ευρώπη που γνωρίζουμε, η οποία ανήκει σε όλους μας. Μπορείτε να βασισθείτε στην ουσιαστική μου βοήθεια», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.
«Η Αριστερά ενώνεται και πάλι για να στηρίξει την Ευρώπη και την εργασία, για να εισακουσθεί ο λόγος της. Χρειαζόμαστε ενότητα, κάτι που δεν πετύχαμε αρκετά στο παρελθόν», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος «οι σοσιαλιστές πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν στην Μπολόνια νέα κοινή δράση, με στόχο την οικοδόμηση μιας διαφορετικής Ευρώπης και την καταπολέμηση της λιτότητας».
«Μια Ευρώπη που να συνδέεται περισσότερο με την ανάπτυξη και λιγότερο με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία να έχει περισσότερο σχέση με την απασχόληση και τις οικογένειες και λιγότερο με τις τράπεζες» εξήγησε ο Ματέο Ρέντσι.