Η Ε.Ε. πρέπει να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους για να αποτρέψει ένα νέο γύρο κρίσης, συστήνει το ερευνητικό ίδρυμα Bruegel στη νέα ηγεσία της Ε.Ε., όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Οι συστάσεις του think tank της Ε.Ε. -που χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρώπης- προσφέρει συμβουλές για όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και την υπόλοιπη Ε.Ε. πρέπει να κινηθεί προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%, γράφουν στις συστάσεις τους ο διευθυντής του Bruegel Γκούντραμ Βολφ και ο υψηλόβαθμος εταίρος του Ζολτ Νταρβάς, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορούν να βασισθούν ότι η ΕΚΤ θα κάνει όλη τη δουλειά για την αποκατάσταση των επιπέδων των τιμών. «Θα πρέπει να δηλώσετε ρητά αυτή την ανάγκη και να στηρίξετε μία επεκτατική κατεύθυνση πολιτικής. Θα πρέπει επίσης να τονίσετε στους υπουργούς Οικονομικών ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της θα καθυστερήσει πάρα πολύ για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και, για τον λόγο αυτό, οι δημοσιονομικές και εισοδηματικές πολιτικές πρέπει επίσης να παίξουν μείζονα ρόλο στη διαδικασία αυτή», αναφέρουν.
Το ίδρυμα σημειώνει ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να δώσουν ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση και να μειώσουν τα πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους. «Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν», αναφέρουν οι συντάκτες των συστάσεων του Bruegel. Οι πολιτικές λιτότητας αποτελούν τον βασικό άξονα της οικονομικής στρατηγικής της Ευρώπης, καθώς η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ζητούν συνεχή έμφαση στη μείωση του χρέους, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία επιδιώκουν μία πιο επεκτατική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που συνεδριάζουν σήμερα στη Φρανκφούρτη, μπορεί να συζητήσουν για το αν χρειάζεται μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ.: τυπώματος χρήματος) για να αυξηθούν οι τιμές και η παραγωγή, προσθέτει το δημοσίευμα.
Οι Βολφ και Νταρβάς αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μία επανεμφάνιση της κρίσης και αυτό περιλαμβάνει προκαταρκτικές εργασίες για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, όπως αυτή που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας. «Μπορεί να πρέπει να ταχθείτε υπέρ της αλλαγής προφίλ χρέους ή ακόμη και αναδιάρθρωσης, εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Καθώς αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα, χρειάζεται σημαντική εργασία για να μειωθεί η επίπτωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρει το Bruegel.