Καταγγελίες για τις πρακτικές επιτήδειων, φυσικών και νομικών προσώπων, που επικαλούμενοι φιλανθρωπικούς σκοπούς έστηναν «κουμπαράδες» σε πολλά σημεία της Ελλάδος και δέχονταν δωρεές τα ποσά των οποίων δεν δήλωναν ποτέ στην εφορία έχει δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Επικαλούμενοι συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών οι εν λόγω επιτήδειοι, φορείς αλλά και ιδιώτες, συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά ξεγλιστρούν από την εφορία, μη εμφανίζοντας τα ποσά που συγκέντρωσαν καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να το πράξουν.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία όταν δικαιούχος δωρεάς είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκει αποδεδειγμένα σκοπούς εθνωφελείς ή θρησκευτικούς ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή καλλιτεχνικούς ή κοινωφελείς, ο φόρος προσδιορίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 0,5%.
Ειδικότερα οι χρηματικές δωρεές προς τα παραπάνω πρόσωπα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 0,5% μετά την αφαίρεση αφορολογήτου ποσού 1.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ αρμόδιος για την παραλαβή των δηλώσεων φόρου δωρεάς και τη βεβαίωση του φόρου είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ της περιφέρειας της κατοικίας ή έδρας του δωρεοδόχου.
Ωστόσο, διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών καθιερώνουν ρητή απαλλαγή τόσο από την επιβολή του φόρου δωρεάς όσο και από την υποχρέωση υποβολής των οικείων δηλώσεων φόρου για δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων από ανώνυμους και μη δωρητές, εφόσον οι δωρεές αυτές διοργανώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο με την πρωτοβουλία φορέων για σκοπούς αποδεδειγμένα φιλανθρωπικούς.
Εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη διάταξη κάποιοι σύλλογοι «φαντάσματα» στήνουν κουμπαράδες σε περιοχές της επικράτειας για δήθεν κοινωφελείς σκοπούς και δέχονταν χρηματικές δωρεές απαλλασσόμενοι τόσο από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς όσο και από την καταβολή του φόρου.
Το θέμα που φαίνεται πως είναι γνωστό στη φορολογική διοίκηση ήλθε εκ νέου στην επιφάνεια μετά από έλεγχο ανδρών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας σε πανηγύρι επαρχιακής πόλης στην διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου , όπου διαπιστώθηκε πως ο φορέας που διενεργούσε τη συλλογή των χρημάτων για δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς ήταν σωματείο «φάντασμα» και ότι τα χρήματα τα ενθυλάκωνε σπείρα επιτηδείων.