Πρόσβαση και συνεχή έγκυρη ενημέρωση, σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, θα έχουν οι Έλληνες πολίτες, με την καθιέρωση της τρίμηνης έκθεση του Κέντρου Ασφαλιστικών Οφειλών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση στην πρώτη έκθεση του Αυγούστου διαπιστώνονται τα εξής στοιχεία:
-Μέχρι τις 31.7.2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ από συνολικά 213.234 οφειλέτες.
-Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι και τις 4.8.2014, το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 83% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.
-Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση το πρώτο αυτό διάστημα, αντιστοιχεί σε 586.613.274,65 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις.
«Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της “ευημερίας”» λέει ο κ. Βρούτσης.
Με την καθιέρωση της τρίμηνης έκθεσης οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν:
-τον ακριβή αριθμό των οφειλετών που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ
-το ύψος των συνολικών οφειλών που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ
-τον επιμερισμό των οφειλετών και οφειλών ανά Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ
-την διαστρωμάτωση των οφειλών και την κατανομή των οφειλετών ανά εύρος οφειλής
-την κατανομή των οφειλών βάσει του έτους εκκίνησης τους
-το ύψος των συνολικών εισπράξεων – μέσω του εισπρακτικού μηχανισμού του ΚΕΑΟ
-ανά ασφαλιστικό φορέα και ανά μήνα
Ο υπουργός χαρακτήρισε τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών «ακόμη μια συγκροτημένη παρέμβαση νοικοκυρέματος σε ένα κατακερματισμένο σύστημα γεμάτο ανισότητες, διάτρητο, που “έμπαζε” από παντού».
«Στόχος, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης καθώς μέχρι τώρα σχετικά με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών- επικρατούσε διάχυτα η αντίληψη της μη συμμόρφωσης και της ασυνέπειας, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.
[…] Για αυτό το λόγο, ο πρωταρχικός στόχος που μας οδήγησε στη συγκρότηση του ΚΕΑΟ ήταν και παραμένει η δημιουργία και η εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης καθώς και μιας νέας κοινωνικής αντίληψης, μιας νέας αρχής για το ασφαλιστικό σύστημα» τονίζει ο υπουργός.