Την αποδοχή από πλευράς υπουργείου Οικονομικών της σύστασης του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» ο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έτσι αφαιρείται ένα μεγάλο διοικητικό βάρος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την ψήφιση ρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής απόψε, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «η σημαντική σύσταση-πρόταση περιλαμβάνεται σε μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την “Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας”».
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε δε ότι «η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων έχει αρχίσει και αποδίδει. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαλείφουμε ένα διοικητικό βάρος που κόστιζε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 115.000.000 ευρώ τον χρόνο. Άλλωστε, το κόστος της γραφειοκρατίας βαραίνει πάντα δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, τις νέες επιχειρήσεις, αυτές για τις οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσουν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας».
Τέλος, από το υπουργείο σημειώνεται ότι μαζί με τις άλλες τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν, η υπολογιζόμενη – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών αγγίζει για τις επιχειρήσεις τα 430.000.000 ευρώ το χρόνο.