Ετήσιες ζημιές ύψους 2,33 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε το βρετανικό αεροδρόμιο του Χίθροου μετά την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τη δεκαετία του 1970.
Το Χίθροου κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κοινά, διεθνή ταξιδιωτικά πρότυπα προκειμένου να μπορέσουν οι επιβάτες να αρχίσουν και πάλι να πετούν το καλοκαίρι και να παράσχει φοροελαφρύνσεις για τις εταιρίες λειτουργίας αεροδρομίων προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση.
Το αεροδρόμιο, που είναι στα δυτικά του Λονδίνου, ελπίζει ότι οι αγορές ταξιδίων θα ανοίξουν και πάλι από τα μέσα Μαΐου ύστερα από τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση τη Δευτέρα σχετικά με τη χαλάρωση του lockdown.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου, έχασε πέρσι από το Παρίσι τον τίτλο του αεροδρομίου με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, καθώς τα δρομολόγια πτήσεών του συρρικνώθηκαν περισσότερο από αυτά του ανταγωνιστικού αερολιμένα.
Το Χίθροου ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του 2020 ο αριθμός των επιβατών συρρικνώθηκε κατά 73% στα 22 εκατ. ανθρώπους, με τους μισούς εξ αυτών να έχουν ταξιδέψει κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πριν η πανδημία της COVID-19 να βάλει φρένο στις διεθνείς μετακινήσεις.
Το αεροδρόμιο κατάγραψε ζημίες προ φόρων 2 δισ. λιρών με έσοδα που ήταν μειωμένα κατά 62% στο 1,18 δισεκ. λίρες. Το Χίθροου ανακοίνωσε ωστόσο ότι έχει ρευστότητα 3,9 δισεκ. λιρών και ότι αυτή είναι που θα του προσφέρει στήριξη έως το 2023.
Το αεροδρόμιο ανήκει μεταξύ άλλων στην ισπανική Ferrovial, στην Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και την China Investment Corp.