Πιέσεις να εφαρμοστεί ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρων με τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προτείνοντας μάλιστα να επεκταθεί το μέτρο ακόμα και για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.
Σε ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή» και την οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές, καταδεικνύεται η δραματική θέση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των Ταμείων αλλά και των επιχειρήσεων. Οι πιέσεις του ΔΝΤ για αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί συμψηφισμού φοροελαφρύνσεων και επιστροφών φόρων με χρέη προς τα Ταμεία εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Το Ταμείο, δε, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την προώθηση των συμψηφισμών για την εκταμίευση επόμενων δόσεών του, καθώς διαπιστώνει ότι το μέτρο -αν και έχει ψηφιστεί- δεν εφαρμόζεται. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΑΟ διαχειρίζεται 210.008 υποθέσεις οφειλετών, με το ποσό που χρωστούν στα Ταμεία να ανέρχεται στα 10,95 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία και κατ’ επέκταση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Γι’ αυτό και το ΔΝΤ έχει προτείνει στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του συστήματος ελέγχου των υπόχρεων. Παράλληλα, όμως, για να αρχίσει να «ανασαίνει» το σύστημα, το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί άμεσα ο συμψηφισμός των φορολογικών προνομίων που μπορεί να απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις με τις εισφορές που δεν έχουν καταβάλει. Γενικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει άμεσα το ΚΕΑΟ να μπορεί να προχωρεί:
- Στον συμψηφισμό φορολογικών προνομίων και των επιστροφών φόρων με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Στη χρήση των στοιχείων που έχουν οι φορολογικές αρχές για να διαπιστώνει την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
- Στην κατάσχεση κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Στη δημιουργία νομικού τμήματος σε κάθε τοπικό γραφείο ΚΕΑΟ, ώστε να προωθεί γρήγορα τις υποθέσεις.
- Στη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου που θα έρχεται άμεσα σε επαφή με τους οφειλέτες και ιδίως εκείνους με μικρά χρέη.
Μάλιστα, η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει οι παραπάνω αλλαγές να ισχύσουν και για όσους έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα οι οφειλές που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ από τα Ταμεία πρέπει να είναι μη ρυθμισμένες και άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις).
Παράλληλα, το ΔΝΤ ασκεί κριτική για το σχέδιο στελέχωσης του ΚΕΑΟ. Οπως αναφέρει στις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση της λειτουργίας του κέντρου, απομένει να προσληφθούν άλλοι 250 υπάλληλοι για να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του. Η διαδικασία τοποθέτησης αυτών των υπαλλήλων «έχει καθυστερήσει» και επισημαίνεται ότι οι εν λόγω 250 υπάλληλοι θα προκύψουν από τη δεξαμενή των συμβασιούχων επιτυχόντων του διαγωνισμού «9Κ».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το ΔΝΤ αναγνωρίζει μέσω της ειδικής του έκθεσης για το ΚΕΑΟ τη δουλειά που έχει γίνει ως τώρα. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το ΚΕΑΟ θα έπρεπε μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει εισπράξει 100 εκατ. ευρώ και κατάφερε να συγκεντρώσει 117 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, οι στόχοι του Μνημονίου έχουν επιτευχθεί, με εξαίρεση το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που δεν έχει ενημερώσει πλήρως για τους οφειλέτες του.