Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις χρειάζονται γενναίες ρυθμίσεις.
Οι εκτιμήσεις αυτές παραγόντων της αγοράς έχουν γίνει γνωστές στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Ελλάδος και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην εφημερίδα, από τις 100.000, βιώσιμες μπορούν να καταστούν τουλάχιστον 30.000.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για διαδικασίες διευθέτησης όχι μόνο των τραπεζικών, αλλά και άλλων οφειλών των επιχειρήσεων μέσα από εξωδικαστικό μηχανισμό, με γρήγορο τρόπο, μακριά από την υποχρεωτικότητα των νόμων, μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των εταιρειών που θα παραμείνουν ζωντανές. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης αναμένεται να έχουν την τελική πρόταση έτοιμη μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων απασχόλησε χθες και την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη και το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Από τον ΣΕΒ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Θ. Φέσσας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Αν. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Δ. Παπαλεξόπουλος και Ευ. Μυτηλιναίος, ο γενικός γραμματέας Ευ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Α. Σκέρτσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του. Επίσης, προϋπόθεση θα είναι να βάζει και ο ίδιος κεφάλαια για την ανασυγκρότησή της. Οι πιστωτές του θα αποφασίζουν αν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση της εταιρείας. Θα μπορούν να προτείνουν κι άλλα μέτρα όπως την εκχώρηση ποσοστού της εταιρείας, τη συγχώνευση με άλλη, την αλλαγή του μάνατζμεντ κ.λπ.
Η τράπεζα ή οι τράπεζες, αν η επιχείρηση έχει δανειστεί από περισσότερες εκ της μίας, θα υποδεικνύουν λύσεις στην επιχείρηση αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου της. Αυτές μπορεί να είναι η διαγραφή μέρους του οφειλόμενου ποσού, η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η καθιέρωση πολλών δόσεων κ.λπ.
Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να διευθετούνται και άλλες οφειλές της επιχείρησης προς τις τράπεζες, όπως χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές.