«Στο μέλλον οι επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες και ιδιαίτερα σε δύο τομείς ζωτικής σημασίας: στην προώθηση οικονομίας της ενέργειας και στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας και «γεννήτριες» θέσεων εργασίας» επεσήμανε σήμερα από την Λάρισα ο ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν ο οποίος έθεσε και συνολικότερο ζήτημα «επανεκβιομηχάνισης» της Ευρώπης.
Ο κ Χαν που επισκέπτεται σήμερα κα αύριο την Θεσσαλία στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με κεντρική επιδίωξη να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων που αποτελούν την κυριότερη πηγή δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα, σχολίασε ότι κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, παρουσιάζει «αναλαμπές ανάκαμψης. Σε ότι αφορά δε ειδικά στις Περιφέρειες επεσήμανε ότι ο ρόλος τους είναι καίριας σημασίας για την ανάκαμψη στην Ελλάδα και ότι η πολιτική συνοχής συνέβαλε στην προστασία της Ελλάδας των Περιφερειών από την κρίση. Ενώ το γενικότερο «σύνθημα» που προέταξε ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου είναι: «πάμε σε ανάπτυξη, ξεφεύγουμε από την κρίση, οι περιφέρειες ηγούνται».
Ο ευρωπαίος επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης, κατέστησε σαφή την ικανοποίηση του από την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στην Θεσσαλία, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό κατά την συνάντηση τους η οποία προηγήθηκε ενημερωτικής εκδήλωσης. Καθώς, το πρώτο σχόλιο που έκανε ήταν ότι είναι ασυνήθιστο να επισκέπτεται μία περιφέρεια και να μην έχει να κάνει παρατηρήσεις γιατί όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά σε ότι αφορά τις απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων.Απένειμε τα εύσημα για το γεγονός αυτό στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και σχολίασε ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος απωλειών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-13 το οποίο ολοκληρώνεται το 2015.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Θεσσαλία έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 και μάλιστα έχοντας προχωρήσει σε έξυπνη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης-όπως άλλωστε είναι και το πνεύμα του νέου προγράμματος-και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί.
Καθώς η επίσκεψη του επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Θεσσαλία συνέπεσε με την βαριά σκιά που άφησε στην επικαιρότητα το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης στην παλιά ΕΟ Λάρισας-Βόλου, όπου έχασαν την ζωή τους τρία νέα παιδιά, το θέμα της συντήρησης των οδών αυτών αλλά κυρίως του υψηλού κόστους των διοδίων τέθηκε προς τον κ. Χαν, τόσο από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν το πρωί στο γραφείο του όσο και εν συνεχεία από εκπροσώπους φορέων αλλά και μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ενημερωτική εκδήλωση που ακολούθησε και την συνέντευξη τύπου.
Ο ίδιος είχε μάλιστα να καταθέσει και την προσωπική του εμπειρία σχετικά με το θέμα καθώς όπως ανέφερε, προ καιρού μπήκε από τα σύνορα της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα και προκειμένου να φθάσει στην Αθήνα πέρασε 11 σταθμούς διοδίων και πλήρωσε ένα αντίτιμο που του φάνηκε ιδιαίτερα υψηλό.
Όπως σχολίασε, δεν έχει νόημα να γίνονται καινούργιοι δρόμοι και να μην χρησιμοποιούνται από τους οδηγούς επειδή τα διόδια είναι πολύ ακριβά. Δεσμεύτηκε δε ότι θα θέσει το θέμα και στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά τις αναμενόμενες χρηματοδοτήσεις από την νέα προγραμματική περίοδο ο επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λάβει την περίοδο 2014-20 το ποσό των 15,5 δις ευρώ, τα οποία όπως υπογράμμισε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν σωστά για την πραγματική οικονομία ενώ ειδικότερα σε ότι αφορά στην Θεσσαλία τόνισε ότι θα επωφεληθεί από το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα με πάνω από 391 εκ ευρώ αλλά και από πρόσθετα κονδύλια βάσει των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Ενώ, όπως υπογράμμισε ο κεντρικός στόχος για τη Θεσσαλία θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αν και συμφώνησε με την παρατήρηση ότι στο ΣΕΣ υπάρχει μείωση του προϋπολογισμού για τις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο σχολίασε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με διπλασιασμό των προσπαθειών για στήριξη της Οικονομίας καθώς υπάρχει πλέον ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Και προς τούτου, ανέφερε ότι ζήτησε και από τις 274 περιφέρειες της ΕΕ να υποδείξουν τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδυθούν τα χρήματα. Πρέπει σχολίασε να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα και να εντάσσονται όλες σε μία συγκεκριμένη στρατηγική.
Εξάλλου απατώντας σε ερώτημα σχετικά με την συζήτηση που γίνεται περί απομείωσης του ελληνικού χρέους, αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως ο κ. Χαν διαχώρισε την θέση του από την πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε επισημαίνοντας:
Θα πρέπει να δούμε μία ισορροπημένη προσέγγιση του θέματος η οποία θα εξυπηρετεί όλα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Υπάρχει το θέμα της ανάπτυξης και το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να σας πω ότι εγώ προσπάθησα πάντα στην πολιτική που ακολουθήσαμε να λάβουμε υπόψη μας το θέμα της ανάπτυξης μέσα στις δυνατότητες που είχανε τα σύμφωνα ανάπτυξης για ανάπτυξη και σταθερότητα. Και όταν όλοι ζητούσαν μέτρα λιτότητας εγώ ζητούσα μέτρα αναπτυξιακά. Όταν άρχισαν οι υπόλοιποι να μιλάνε για «ανάπτυξη» εγώ είπα πως αυτό πρέπει να γίνει έχοντας κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είναι λοιπόν μία πολύ λεπτή ισορροπία την οποία θέλω να πετύχουμε.
Αυτό που βλέπω είναι να υπάρχει πρόοδος στην ελληνική οικονομία. ¨Όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός, έφερε και φέρει ακόμη ένα μεγάλο βάρος. Δεν μπορώ να σχολιάσω το συγκεκριμένο θέμα, επαναλαμβάνω όμως ότι έχουμε νέο πρόεδρο της ΕΕ ο οποίος ήδη έκανε ανακοινώσεις για την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης. Μίλησε για 300 δις ευρώ που αφορούν αναπτυξιακά μέτρα σε όλη την Ευρώπη και ένα τμήμα από αυτά αντιστοιχεί και στην Ελλάδα. «Πιστέψτε με» όλοι εκτός Ελλάδος γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε πρόγραμμα επισκέψεων σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Ο κ Χαν ξεναγήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στη Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου και στον αρχαιολογικό χώρο του «Φρουρίου» της Λάρισας.
Στην συνέχεια το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στα Μετέωρα μετά τη διέλευση του «μεγάλου έργου» του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας «Οδικός άξονας Λάρισα-Τρίκαλα» και του οδικού έργου του ΕΣΠΑ «Βελτίωση Οδικού Κυκλώματος Μετεώρων στο τμήμα Καστράκι – Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» και επίσκεψη στη Μονή Βαρλαάμ.
Με την επιστροφή στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπου θα υπάρξει παρουσίαση των συγχρηματοδούμενων έργων και δράσεων του ΤΕΙ από το ΕΣΠΑ, καθώς και παρουσίαση εφαρμογών έρευνας του ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και προϊόντα τους.
Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώνεται με επίσκεψη του Επιτρόπου και της αποστολής στο Βόλο όπου αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Επιτρόπου με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.