Για υποχώρηση της Σόφιας υπό τη συνδυασμένη πίεση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών κάνουν λόγο αναλυτές στη Βουλγαρία μετά την επ’ αόριστον διακοπή του εμπράκτου ξεκινήματος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Νότια Ροή»(South Stream).
Τη διακοπή ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ύστερα από συνάντηση με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός με τη σκληρή στάση του απέναντι στη Ρωσία, Τζον Μακκέιν.
Στην τελική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας με τα τρία μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο κ. Ορεσάρσκι ανήγγειλε, ότι έχει δώσει εντολή να διακοπούν οι εργασίες έως ότου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον του διεθνούς αγωγού, εξαιτίας του οποίου η Κομισιόν απείλησε πρόσφατα τη Βουλγαρία με ποινική διαδικασία.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια άνευ προηγουμένου ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, 6 Ιουνίου, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Σόφια Μάρσι Ριζ απείλησε με κυρώσεις τις (110, συνολικά) εταιρίες της Βουλγαρίας που έχουν εταιρικές σχέσεις με την ανάδοχο επιχείρησης της Ρωσίας Stroytransgaz, η οποία έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως τονίζει η πρέσβης των ΗΠΑ στην γραπτή δήλωση της.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης υπενθύμισε επίσης στη Σόφια, ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εργάζεται κανείς με τη Ρωσία με τον συνηθισμένο τρόπο»(όπως ήδη έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Η υποχώρηση του κ. Ορεσάρσκι, η πολιτική θέση του οποίου φαίνεται αρκετά αποδυναμωμένη και το πολιτικό μέλλον – άκρως αβέβαιο έπειτα από την απόσυρση, στην ουσία, την περασμένη εβδομάδα της υποστήριξης πρώτα του μικρότερου και μετά, του μεγαλύτερου εταίρου στον άτυπο συνασπισμό που εξασφαλίζει (εξασφάλιζε, ίσως…) την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, πυροδότησε άμεσα την «ανταρσία» του πλέον ένθερμού οπαδού του South Stream στην κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων.
Εκ της μακρινής Κίνας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ δήλωσε, ότι «το σχέδιο «Νότια Ροή» φαίνεται σήμερα ,μάλλον, ως αμετάκλητο ευρωπαϊκό σχέδιο».
«Για ένα χρόνο εκτέλεσα την αποστολή μου, ανεβάζοντας το σχέδιο «Νότια Ροή» σε ποιοτικά καινούργιο επίπεδο. Κανένας ήδη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση του σχεδίου, ούτε η αναγκαιότητα του», αναφέρει ο Βούλγαρος επίσημος σε μακροσκελή σημερινή ανακοίνωση, στην οποία ο υπουργός Στόινεφ υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη υπάρχει ενιαία στάση των υπουργών Ενέργειας από τις χώρες που θα διανύσει η διαδρομή του αγωγού: Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία», όπως γράφει.
Αφού εκφράζει πεποίθηση, ότι η θέση αυτή θα επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη συνάντηση των προαναφερόμενων υπουργών με τον αρμόδιο Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στόινεφ εκφράζει την άποψη, ότι «με την κοινή αυτή θέση ο Επίτροπος Έτινγκερ δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά για το «πώς» και όχι για το «αν» της υλοποίησης του σχεδίου», όπως λέει.
Για «ταπείνωση» μιλούν οι αναλυτές
Η λέξη «ταπείνωση» δίνει το στίγμα των σημερινών σχολίων των αναλυτών αλλά και των πολιτικών παραγόντων της Βουλγαρίας για το θέμα.
«Αποκορύφωμα της ταπείνωσης» χαρακτήρισε της δηλώσεις του πρωθυπουργού ύστερα από τη συνάντηση του κ. Ορεσάρσκι με τους Αμερικανούς γερουσιαστές ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ρούμεν Πετκόφ(στέλεχος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) μέχρι πρόσφατα και νυν ηγετικός παράγοντας της κεντροαριστερής παράταξης ABV του πρώην προέδρου Γεώργκι Παρβάνοφ – σ.σ.).
Σύμφωνα με τον κ. Πετκόφ, στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης τους στη Σόφια την Κυριακή είχαν επίσης συνάντηση με «παράγοντες-κλειδιά του ΒΣΚ», κατά τα λόγια του. Στη συνομιλία αυτή συμφωνήθηκε η κυβέρνηση Ορεσάρσκι να παραμένει στην εξουσία: έως ότου οδηγηθεί σε καταστροφή το σχέδιο «Νότια Ροή» έως την ολοκλήρωση της αναδοχής της εγκατάστασης νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» από την εξειδικευμένη αμερικανική επιχείρηση «Ουέστινγκχαους» έως την υπογραφή της συμφωνίας αγοράς σμήνος (μεταχειρισμένων, κατά πάσα πιθανότητα) πολεμικών αεροσκαφών F 16 από τη Βουλγαρία, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός.
«Κατά σειράν ταπείνωση της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού λόγω», χαρακτήρισε, εκ μέρους του, τις εξελίξεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μπορίσοφ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «ανικανότητα να χειριστεί το σχέδιο «Νότια Ροή» και για «προσπάθεια να κοροϊδέψει ταυτόχρονα τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απέραντης απληστίας της» ,όπως αναφέρει ο πρόεδρος του GERB στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη εργασίας εδώ και δύο μέρες.
Με την αφορμή αυτή, οι Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν στις πρώτες εκτιμήσεις τους την πολύχρονη επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης του GERB(2009-2013) και προσωπικά του προέδρου της για τη ματαίωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πρώτα, κι έπειτα – του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». Με συνέπεια η ανάδοχος δημόσια επιχείρηση της Ρωσίας Rosatom να αρχίσει διαδικασία αποζημίωσης της με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο αντιπρόεδρος του ΒΣΚ Γιαννάκι Στοίλοφ εξέφρασε «την κατάπληξη του ΒΣΚ», όπως είπε, από τη διακοπή του σχεδίου «Νότια Ροή». Ενώ χαρακτήρισε «ανάρμοστη», όπως είπε, την αγγελία της απόφασης του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι ύστερα από συνάντηση με πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ «επειδή η Βουλγαρία πρέπει να συζητάει μόνο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές Ρωσία και ΕΕ το σχέδιο αυτό, την υλοποίηση του οποίου εν αρμονία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το ΒΣΚ συνεχίζει να υποστηρίζει ανεπιφύλακτα», κατά τα λόγια του.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας ανήγγειλε, ότι η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί για την απόφαση της Βουλγαρίας για διακοπή των έργων στο σχέδιο «Νότια Ροή», για την οποία η ρωσική πλευρά σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρωσία-Ουκρανία στις Βρυξέλλες με θέμα την ανεμπόδιστη μεταφορά του ρωσικού αερίου, όπως μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα.