Την ανάγκη αναπτυξιακής αξιοποίησης της επιστροφής της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για τη μείωση της ανεργίας υπογραμμίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Stern, Νίκος Οικονομίδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Σημειώνεται πως πληροφορίες θέλουν τον κ. Οικονομίδη να είναι το νέο πρόσωπο που εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι η χώρα μας πρέπει να κατευθύνει τους πόρους που δανείστηκε τον Απρίλιο –και που θα δανειστεί από μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων– σε επενδύσεις ύψους 2%-3% του ΑΕΠ ετησίως. Για το χρέος, εξηγεί ότι η επιμήκυνση των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και από τον EFSF στα 75 έτη μπορεί να επιφέρει μείωση της καθαράς παρούσας αξίας του κατά τουλάχιστον 50%.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία τα κονδύλια από νέες εκδόσεις ομολόγων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις – τέτοιες, μάλιστα, που να έχουν απόδοση πάνω από 5%, που είναι το μέσο κόστος σήμερα του καινούργιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Αν το κράτος καταφέρει να κάνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο –2% με 3% του ΑΕΠ– και προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κοινά επενδυτικά εγχειρήματα, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία», σημειώνει.
Οι κλάδοι προτεραιότητας είναι σε πρώτο στάδιο οι υποδομές – δρόμοι, αγωγοί φυσικού αερίου, ηλεκτροδοτικά δίκτυα, ο τουρισμός, ενώ υπάρχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών και προσθέτει πως «με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι απαρχαιωμένοι κανόνες που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.