Διοικητικά πρόστιμα 8 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με τις επενδύσεις των τραπεζών σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Στην έρευνα της η Επιτροπή διαπιστώνει παράβαση του περί Πράξεων Προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων χειραγώγησης της Αγοράς, του περί των προϋποθέσεων Διαφάνειας και του περί δημόσιας Προσφοράς και ενημερωτικού δελτίου νόμου από τις δύο τράπεζες.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στον μη εκτελεστικό πρόεδρο της Λαϊκής, Ανδρέα Βγενόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από 705.000 ευρώ ο καθένας. Από 430.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, Χρίστος Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Κουννή.
Για την Τράπεζα Κύπρου, επιβλήθηκε πρόστιμο 530.000 ευρώ στον Θεόδωρο Αριστοδήμου, μη εκτελεστικό πρόεδρο και 530.000 ευρώ στον Ανδρέα Ηλιάδη, εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο. Επίσης, πρόστιμο 330.000 ευρώ επιβλήθηκε στα τέως στελέχη της τράπεζας, Γιάννη Κυπρή και Γιάννη Πεχλιβανίδη.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στην πρώην Λαϊκή και 950.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, απέρριψε τις επικρίσεις ότι επιβολή προστίμων έγινε για δημιουργία εντυπώσεων. Μιλώντας στο ΡΙΚ η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο που είχε υποβληθεί και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να εποπτεύσει προληπτικά κατά πόσον περιλαμβάνονταν όλες οι ενδεδειγμένες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους. Αυτό, είπε, είναι αρμοδιότητα άλλης αρχής. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόνισε η κ. Καλογήρου, δεν είναι αστυνομικός για να ξέρει αν αυτά που αναφέρονται είναι αληθινά ή όχι. Εμείς, πρόσθεσε, παίρνουμε ως δεδομένο ότι είναι σωστά.
Επίσης, ανέφερε ότι η πληροφόρηση, που πρέπει να περιέχεται στο ενημερωτικό δελτίο, βαραίνει την ίδια την εταιρεία. Η κ.Καλογήρου δήλωσε ότι εκ των υστέρων και έπειτα από έρευνα διαφάνηκε πως υπήρχαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και η Επιτροπή έλαβε τα δέοντα μέτρα.
Εντελώς λανθασμένη χαρακτήρισε τη διαχείριση του ζητήματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί επηρεαζόμενα στελέχη των δύο τραπεζών. Υποστήριξε ότι τα ενημερωτικά δελτία των τραπεζών δεν δημοσιοποιούνται χωρίς την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν θα κυκλοφορούσαν, αν δεν είχε δώσει την έγκρισή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είπε μάλιστα, πως, αν η Επιτροπή δεν είχε δώσει την έγκρισή της, οι κατηγορίες που θα αντιμετώπιζαν τα επηρεαζόμενα στελέχη των τραπεζών θα ήταν διαφορετικές. Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι ουσιαστικά η Επιτροπή παραδέχεται ότι ασκούσε μόνο τυπικά τις νομικές της υποχρεώσεις, σημειώνοντας πως είναι αρμοδιότητα του Γενικού εισαγγελέα να εξετάσει την πτυχή αυτή.
Στο μεταξύ, το οριστικό τέλος της Λαϊκής Τράπεζας σηματοδοτεί η έναρξη σήμερα της διαδικασίας μεταφοράς των λογαριασμών των πελατών της στα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας Κύπρου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.