«Γιορτή της Ναυτιλίας», χαρακτήρισε την έκθεση «Ποσειδώνια», ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές της.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι εφέτος τα «Ποσειδώνια» συνδυάζονται με θετικές ειδήσεις για τη χώρα, καθώς «μπήκαμε πάλι στις αγορές», τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά και έχουμε πλεόνασμα, ενώ και ο τουρισμός προβλέπεται ότι θα πάει καλά.
Βγάζουμε καλές ειδήσεις, πρόσθεσε, γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.
Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε, συνέχισε, «είναι το θεσμικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί η ελληνική σημαία. Η σημαία μας στη ναυτιλία δεν είναι, πλέον, μια σημαία ευκαιρίας. Είναι μία σημαία ποιότητας. Έχοντας καταφέρει να μειώσουμε δραματικά τον μέσο όρο ηλικίας των ελληνικών πλοίων και έχοντας προσπαθήσει μέσα από τη θεσμική αναδιοργάνωση του υπουργείου, προσφέρουμε σήμερα σοβαρές, γρήγορες, υπεύθυνες και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως υπηρεσίες προς τα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τόνισε, «θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλές ξένες αντιπροσωπείες και να εμβαθύνουμε στη σχέση την οποία έχουμε δημιουργήσει και μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία ανάμεσα στις ναυτιλιακές χώρες Ελλάδα- Κύπρος -Μάλτα, η οποία διευρύνθηκε με την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας και άλλων χωρών που έχουν ενδιαφέρον στα ναυτιλιακά θέματα, ώστε να σταματήσει πλέον η υφιστάμενη λογική σε κάποια επίπεδα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, να κυνηγά την ευρωπαϊκή ναυτιλία».
Τέλος ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι μέσα από τις διμερείς επισκέψεις οι οποίες θα γίνουν όλη την εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση, την επόμενη Παρασκευή, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας της Κορέας.
Πρόκειται, είπε, για μία πολύ σοβαρή και σημαντική συνάντηση που έχει στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων στα κορεατικά ναυπηγεία. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ότι στα πλοία που χτίζονται στην Κορέα -και δεν μιλάω μόνο για τα ελληνόκτητα πλοία, αλλά για όλα τα πλοία που χτίζονται στην Κορέα – είναι να χρησιμοποιούν υλικά και μηχανήματα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε και την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχουμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε μια συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπους κορεατικών ναυπηγείων, σημείωσε.
Εκ μέρους των διοργανωτών της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο στα Σπάτα, ο Θόδωρος Βώκος τόνισε ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η έκθεση και σε έκταση και σε συμμετοχή και αυτό είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει η ελληνικά ναυτιλία, η οποία με το επενδυτικό πρόγραμμα 300 νέων πλοίων που ναυπηγούνται θα διαθέτει τον νεότερο στόλο στον κόσμο. Θα υπάρχουν εκθέτες από 93 χώρες, πρόσθεσε ο κ. Βώκος και 21 εθνικά περίπτερα, με σημαντικότερα αυτά της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας και νέα όπως της Τουρκίας, του Χόνγκ Κονγκ και της Γεωργίας.
Η σημασία των «Ποσειδωνίων» είναι πολλαπλή για τη χώρα, καθώς προσφέρουν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία, είπε.
Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Γράτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης και ο πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) Χαράλαμπος Φαφαλιός. Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης Ι. Μαραγκουδάκης, αναφέρθηκε στα «Posidonia Cup», τον ιστιοπλοϊκό αγώνα που διεξάγεται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ανά διετία, παράλληλα με τη διεξαγωγή της έκθεσης και ο οποίος θα διεξαχθεί αύριο.