Ένα μεγάλο… εμπόδιο μπήκε από τη Γαλλία στη General Electric (GE) η οποία πρόσφερε 16,9 δισ. δολάρια για την αγορά του ενεργειακού κλάδου της Alstom. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εκδώσει νομοθετικό διάταγμα, το οποίο της επιτρέπει να θέτει «βέτο» σε εξαγορές γαλλικών εταιρειών από ξένους σε «στρατηγικούς» τομείς.
Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας σήμερα και είναι σε γνώση του Ρόιτερς, θα δώσει στο κράτος πολύ αυξημένες αρμοδιότητες για να μπλοκάρει εξαγορές από ξένους στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας. Κάθε τέτοια εξαγορά θα χρειάζεται πλέον την έγκριση του υπουργού Οικονομίας, αναφέρει το διάταγμα.
Η κυβέρνηση δεν είχε δώσει το προηγούμενο διάστημα καμία ένδειξη ότι εξετάζει ένα τέτοιο μέτρο, αν και ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας κ. Αρνό Μοντεμπούρ επέκρινε δημόσια την πρoσφορά της αμερικανικής εταιρείας GE για τη γαλλική Alstom και τάχθηκε υπέρ μίας συγχώνευσης με τη γερμανική Siemens (σ.σ.: που έχει δείξει επίσης ενδιαφέρον για την Alstom). Η γαλλική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει τις επιλογές που έχει έως το τέλος του μήνα. «Με το διάταγμα αυτό, είμαστε εξοπλισμένοι για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», δήλωσε πηγή κοντά στον Μοντεμπούρ.
Η Alstom, που κατασκευάζει τα γαλλικά τρένα υψηλής ταχύτητας αλλά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, διασώθηκε από το γαλλικό δημόσιο πριν από μία δεκαετία και θεωρείται από πολλούς στη Γαλλία ότι αντιπροσωπεύει τη μηχανολογική ισχύ της χώρας. «Το διάταγμα αυτό θα εξομαλύνει τον δρόμο για τις συζητήσεις με την GE και τη Siemens και θα κάνει τις απαιτήσεις μας πιο ισχυρές», δήλωσε η πηγή. Το βέτο δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε η πηγή, αλλά αποσκοπεί να δώσει στη Γαλλία μία θέση στο τραπέζι. Η ίδια πηγή είπε ότι η Γαλλία δεν επιδιώκει να μπλοκάρει τις ξένες επενδύσεις, αλλά να διασφαλίσει ότι οι στρατηγικοί τομείς θα προστατεύονται προς το συμφέρον του έθνους. Οι αρμοδιότητες που δίνονται με το διάταγμα είναι παρεμφερείς με αυτές που ισχύουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να μπλοκάρει ορισμένες συμφωνίες, πρόσθεσε η πηγή.