Τις οικονομικές της προβλέψεις για τη Σλοβενία αναβάθμισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η πρόβλεψή της, ωστόσο, για μηδενική ανάπτυξη το 2014, είναι η πιο απαισιόδοξη εκ των σημαντικότερων προβλέψεων οργανισμών για τη χώρα.
Η εκτίμηση μηδενικής ανάπτυξης από την EBRD συνιστά πολύ μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιανουαρίου, που προέβλεπε συρρίκνωση της τάξης του 2%, αν και παραμένει κάτω από την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,3%, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 0,8%, της κεντρικής τράπεζας για 0,6% και του σλοβενικού κυβερνητικού Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD) για 0,5%.
Μόνο η Κροατία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος, παρουσιάζει επιδείνωση της κατάστασής της, σύμφωνα με την EBRD, ενώ οι οικονομίες όλων των άλλων χωρών στην περιοχή προβλέπεται να αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς.
Η EBRD σημειώνει ότι η σλοβενική οικονομία ανέκαμψε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ωστόσο η συνολική εικόνα του προηγούμενου έτους, πλήττεται από την ισχνή εγχώρια κατανάλωση, την αύξηση της ανεργίας και τον περιορισμό της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Περαιτέρω, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να επιτευχθεί μία πραγματική ανάκαμψη, η Σλοβενία θα πρέπει να συνεχίσει με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και να αναλάβει δράση για τη μείωση της μόχλευσης του εταιρικού τομέα. “Αν αυτό πλήξει την απασχόληση και την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα, θα δημιουργήσει στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της EBRD, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσή της, που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαρσοβία.
Σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ο διαχειριστικός διευθυντής Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης της EBRD, Ζαν-Μαρκ Πέτερσμιντ, επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη Σλοβενία να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την αξιοπιστία των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών.
Ομοίως, η επικεφαλής του γραφείου της EBRD στη Λιουμπλιάνα, Γιολάντα Γκάμπριελ, δήλωσε ότι η συνέχιση των -επί του παρόντος- ενθαρρυντικών οικονομικών τάσεων εξαρτάται από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Τόσο ο κ. Πέτερσμιντ όσο και η κ. Γκάμπριελ αναγνώρισαν ότι η σημερινή πολιτική κατάσταση στη Σλοβενία δημιουργεί αβεβαιότητα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απερχόμενη κυβέρνηση εισήγαγε μία σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, ενώ το κοινοβούλιο έλαβε αποφάσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις.