Το ποσό των 250 ευρώ, κατά μέσο όρο, δαπάνησαν το 2013 οι Θεσσαλονικείς για την αγορά ρούχων, ενώ ένας στους δύο δήλωσαν ότι ψωνίζουν μία με δύο φορές το χρόνο, κυρίως από εμπορικά καταστήματα και όχι βιοτεχνίες. Τις συνέπειες της κρίσης πληρώ νουν ενδύματα και βιοτεχνίες στη συμπρωτεύουσα, όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η εταιρεία δημοσκοπήσεων/ ερευνών, Interview. Η έρευνα με τίτλο «Η πορεία της βιοτεχνίας ενδυμάτων εν μέσω κρίσης» έγινε σε δείγμα 355 επιχειρηματιών-μελών του επιμελητηρίου και 300 καταναλωτών.
Ειδικότερα, μέσω των οικονομικών δυσκολιών, το 14% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν αγοράζει ούτε μία φορά το χρόνο ενδύματα, το 51% μία με δύο φορές, ενώ το 35% περισσότερο από τρεις φορές.
Πρόκριμα για την αγορά ενδύματος, αποτελεί για την πλειονότητα των καταναλωτών η τιμή, ενώ η ποιότητα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή του. Ποσοστό 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατά την αγορά ενδύματος προσέχει την τιμή, το 60% την ποιότητα, το 31% τη χρηστικότητα, το 13% τις τάσεις της μόδας, το 6% τη χώρα προέλευσης/κατασκευής, το 3% το υλικό/σύνθεση, το 2% τη μάρκα.
Το 40% των καταναλωτών προχωρά σε αγορές ενδυμάτων από ανάγκη (εξαιτίας φθοράς), το 28% σε περιόδους εκπτώσεων/προσφορών, το 24% επειδή έχει διάθεση για ψώνια και το 8% επειδή τα ρούχα του είναι εκτός μόδας. Το 55% επιλέγει φθηνότερες λύσεις καταστημάτων σε σχέση με αυτά που ψώνιζε παλαιότερα, ενώ το 45% συνεχίζει να ψωνίζει από τα ίδια καταστήματα.
Στην ερώτηση «Από πού αγοράζετε συνήθως ρούχα;», το 38% απαντά από εμπορικό πολυκατάστημα, το 30% από κατάστημα ρούχων στην περιοχή του, το 24% από κατάστημα του κέντρου με επώνυμα ρούχα και μόλις το 8% από βιοτεχνία. “Ψήφο εμπιστοσύνης” στα εισαγόμενα ρούχα δίνει το 60%, ενώ το 40% απαντά ότι όταν ανοίγει την ντουλάπα του και βλέπει τα ρούχα του τα περισσότερα είναι ελληνικής προέλευσης.
Στο μεταξύ, λουκέτο έβαλαν στη Θεσσαλονίκη από το 2010 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2014, 931 βιοτεχνίες, ενώ σήμερα λειτουργούν 1.249. Στο συγκεκριμένο διάστημα τη δραστηριότητά τους ξεκίνησαν μόλις 194 επιχειρήσεις.