Σε µισθωτούς, συνταξιούχους, φορολογουµένους µε µηδενικό εισόδηµα από ελευθέριο επάγγελµα, ακόµα και σε µακαρίτες στέλνει ραβασάκια περαίωσης η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, η οποία επιφορτίστηκε µε το έργο διεκπεραίωσης της περαίωσης σε χρόνους εξπρές και πέφτει σε σφάλµατα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, την περασµένη εβδοµάδα η ΓΓΠΣ απέστειλε περίπου µισό εκατοµµύριο εκκαθαριστικά σηµειώµατα, µε τα οποία καλούσε ισάριθµους φορολογουµένους να προσέλθουν από σήµερα στα γκισέ των τραπεζών για να καταβάλουν ως προκαταβολή το 20% του έξτρα φόρου που προσδιορίζεται στο σηµείωµα προκειµένου να κλείσουν τις εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις τους για την περίοδο 2000-2009. Ακολούθησε βροχή τηλεφωνηµάτων διαµαρτυρίας και αγανάκτησης στις εφορίες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωµένης κυρίας, ο σύζυγος της οποίας έχει αποβιώσει από το 2005 και ήταν άνεργος από το 1987. Ελαβε το εκκαθαριστικό του µακαρίτη µε το οποίο καλούνταν να πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ για το διάστηµα 2001-2006.
Ακόµη και µισθωτοί που κάποια στιγµή στο παρελθόν έκαναν έναρξη ελευθέριου επαγγέλµατος και διατηρούν το δελτίο παροχής υπηρεσιών τους σε αδράνεια, καλούνται σωρηδόν να πληρώσουν φόρο περαίωσης µε τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση. Φορολογούµενος µε ανενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών καλείται να καταβάλει 5.600 ευρώ για να κλείσει τις χρήσεις 2001-2009.
Και αυτό γιατί η Εφορία τού καταλογίζει ελάχιστο φόρο περαίωσης 500 ευρώ ανά έτος ακόµη και για τις χρήσεις (από το 2003 έως το 2009) για τις οποίες δήλωνε µηδενικό εισόδηµα. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες τέτοια εκκαθαριστικά σηµειώµατα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από φορολογουµένους, οι οποίοι δικαίως διαµαρτύρονται πως δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν φόρο για εισόδηµα που δεν είχαν.
Λάθη και στον φόρο
Λάθη υπάρχουν και στον προσδιορισµό του φόρου περαίωσης, κυρίως εξαιτίας των ελάχιστων ποσών που διαφοροποιούνται ανάλογα αν ο υπόχρεος είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή επιχειρηµατίας.
Για παράδειγµα, για φορολογουµένους που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας, οι µεν ελεύθεροι επαγγελµατίες έχουν ελάχιστο φόρο περαίωσης 700 ευρώ ανά χρήση, οι δε επιτηδευµατίες έχουν ελάχιστο φόρο 500 ευρώ. Ετσι, ο Ο.Ε. ως ελεύθερος επαγγελµατίας τηρεί βιβλία Β κατηγορίας και θα έπρεπε για να κλείσει τέσσερις ανέλεγκτες χρήσεις να καταβάλει 700 ευρώ ανά χρήση ή 2.800 ευρώ.
Στο ειδοποιητήριο που έλαβε όµως το «κοστούµι» είναι µικρότερο και συγκεκριµένα, αλλά λανθασµένα, 2.000 ευρώ. Το ίδιο λάθος έχει γίνει και αντιστρόφως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.
Τα προβλήµατα ήταν εξαρχής ορατά εξαιτίας της επιλογής του υπουργείου Οικονοµικών να προσπαθήσει να αποφύγει τις επαφές εφοριακών και φορολογουµένων ώστε να µην υπάρχει η παραµικρή πιθανότητα συναλλαγής κάτω από το τραπέζι. Ετσι, επέλεξε να αναθέσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων και τον προσδιορισµό των ποσών φόρου περαίωσης στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Για να προλάβει την ασφυκτική, όπως θεωρείται από παράγοντες της αγοράς, προθεσµία της 18ης Νοεµβρίου για την καταβολή της προκαταβολής 20% του έξτρα φόρου και παράλληλα να εισπράξει τα 700 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισµό έως το τέλος του έτους για να περιοριστεί η υστέρηση, επέλεξε και διαδικασίες εξπρές. Πρακτικό αποτέλεσµα της βιασύνης, φαίνεται πως είναι τα λάθη στα σηµειώµατα περαίωσης, η αγανάκτηση και οι προστριβές φορολογουµένων – φορολογικών αρχών, ενώ το πρόβληµα αναµένεται να διογκωθεί όταν υπεισέλθει και ο παράγων των φορολογικών παραβάσεων που προσαυξάνουν τον φόρο περαίωσης.
Έχουν δύο επιλογές
Πάντως, όσοι φορολογούµενοι λάβουν εκκαθαριστικό µε λάθη έχουν δύο επιλογές, είτε απλώς να το αγνοήσουν µε το ενδεχόµενο η Εφορία να τους χτυπήσει την πόρτα για τη διενέργεια ελέγχου είτε να προσέλθουν στην Εφορία τους για τις διορθώσεις. Από σήµερα ανοίγουν τα γκισέ των τραπεζών για την πληρωµή της προκαταβολής 20% του φόρου περαίωσης από όσους έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και επιθυµούν να υπαχθούν στη ρύθµιση. Από σήµερα, άλλωστε, πρέπει να λειτουργούν και τα ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί στις εφορίες για τη διόρθωση λαθών. Στις εφορίες εξοφλείται η προκαταβολή µόνο για όσα σηµειώµατα έχουν λάθη.