Η δεσμευτική προσφορά της αμερικανικής εταιρείας General Electric (GE) για τον ενεργειακό κλάδο της γαλλικής εταιρείας Alstom, θα εξεταστεί έως το τέλος Μαΐου.
Αυτό ανακοίνωσε η εταιρία αφήνοντας ανοικτή την πόρτα σε μία ανταγωνιστική προσφορά της γερμανικής Siemens.
Η απόφαση να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Siemens ελήφθη μετά την αντίδραση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ στην αρχική πρόταση της GE την περασμένη εβδομάδα και την επιμονή της ότι η όποια κατάληξη πρέπει να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στην Alstom – που ήταν κάποτε πρωταθλητής της γαλλικής βιομηχανίας, αλλά αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα – και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας.
Η GE ανακοίνωσε ότι η προσφορά της για τις μονάδες θερμικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύου της Alstom ανέρχεται σε 16,9 δισ. δολάρια, η οποία περιλαμβάνει την αξία της επιχείρησης ύψους 13,5 δισ. δολαρίων και χρηματικά διαθέσιμα ύψους 3,4 δισ. δολαρίων.
«Η Alstom θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για να ενισχύσει τον μεταφορικό κλάδο της και να δώσει σε αυτόν τη δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης, για να μειώσει το χρέος της και να επιστρέψει χρήματα στους μετόχους της», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική εταιρεία.
«Εάν η προσφορά αυτή εγκριθεί και ολοκληρωθεί, η Alstom θα επικεντρωθεί και πάλι στις μεταφορικές της δραστηριότητες, στις οποίες είναι παγκόσμιος ηγέτης», προσθέτει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την παραγωγή των τρένων υψηλής ταχύτητας «TGV».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GE κ. Τζεφ Ίμελτ δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη γαλλική κυβέρνηση για την προσφορά που έκανε η εταιρεία του ήταν «παραγωγικές» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι αυτή θα εγκριθεί.
«Θεωρούμε ότι έχουμε μία καλή συμφωνία και ότι πρόκειται να υλοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Ίμελτ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
«Θεωρούμε ότι η καθαρή απασχόληση στη Γαλλία θα αυξηθεί με βάση το ενεργητικό της Alstom», πρόσθεσε.
Η Siemens ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβάλει προσφορά, με την προϋπόθεση ότι θα της δοθεί από την Alstom πρόσβαση στα στοιχεία της, καθώς και «η άδεια να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με τη διοίκησή της σε μία περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, για να μπορέσει η Siemens να κάνει έναν καλό έλεγχο».
Οι επικεφαλής και των δύο εταιρειών συζήτησαν τις ανταγωνιστικές προτάσεις τους τη Δευτέρα με τον Ολάντ, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Alstom.