Με πιστωτικό «σοκ» βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές ρωσικές εταιρείες, οι οποίες έως τώρα δεν είχαν ποτέ πρόβλημα στη χρηματοδότηση από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις στη Μόσχα από τη Δύση.

Την ώρα που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και η Δύση απειλεί με νέες σκληρότερες κυρώσεις, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι δυσκολίες των εταιρειών να λάβουν χρηματοδότηση μέσω έκδοσης ομολόγων ή νέας δανειοδότησης.

Αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές του Reuters, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουκέτα ή να φέρει πολλές ρωσικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι εταιρικές πωλήσεις ομολόγων στη Ρωσία έχουν μείνει στάσιμες και αγγίζουν για φέτος τα 4,6 δισ. δολάρια, στο ένα πέμπτο σε σχέση με το νούμερο κατά το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Ακόμη χειρότερα αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό των 150 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να αποπληρώσουν οι ρωσικές εταιρείες το 2014.

Για χρόνια, οι ρωσικές εταιρείες είναι οι αγαπημένες των επενδυτών, δεδομένου ότι έχουν υψηλή πιστωτική αξιολόγηση, υψηλά αποθεματικά στην Κεντρική Τράπεζα, αυξημένη ρευστότητα και χαμηλό δείκτη χρέους.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων μπορεί να έχει συνέπειες σε αυτό το κλίμα.