Ύφεση 9,5% προβλέπει για φέτος το ΔΝΤ για την Ελλάδα από 10% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο διατηρεί τον πήχη της ανάκαμψης χαμηλά στο 5% για το 2021.
Στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή του, το Ταμείο καλεί την κυβέρνηση να μη βιαστεί να επιστρέψει στα πλεονάσματα θεωρώντας «ιδανικό» στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η ανεργία προβλέπεται πως θα αγγίξει φέτος το 20% πριν αποκλιμακωθεί στη συνέχεια και το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει μια ανάσα από το 7% του ΑΕΠ στο 6,75%.
Τα μέχρι τώρα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας βαθμολογούνται θετικά από το ΔΝΤ καθώς όπως αναφέρει «το πακέτο οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».
Μάλιστα το Ταμείο καλεί την κυβέρνηση εμπροσθοβαρώς, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2021 να συνεχίσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πριν έρθει η «ανάσα» από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης του δεύτερο εξάμηνο.
Καμπανάκι για το χρέος θα μπορούσε να σημαίνει η εκτίμηση του ΔΝΤ πως μετά την παρέλευση της επίδρασης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%, με την υπενθύμιση ότι «σημαντικές αβεβαιότητες και αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από τις προοπτικές της οικονομίας».
Όσον αφορά στις τράπεζες το ΔΝΤ καλωσορίζει τον «Ηρακλή» αλλά εξακολουθεί να θεωρεί πως δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τα οποία εξαιτίας της πανδημίας ενδέχεται να αυξηθούν.
«Ενώ η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (πρόγραμμα Ηρακλής) είναι ευπρόσδεκτη και προχωρά, δεν αποτελεί μια συνολική λύση καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο ΜΕΑ στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
Το σοκ του COVID-19 διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. To ΑΕΠ συστάλθηκε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, μια απότομη πτώση από την ανάπτυξη κατά 1,9% το 2019, καθώς το lockdown είχε βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό.
To ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε αξιοσημείωτα από τον Μάρτιο και μετά, πάρα τα σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται στο 6,75% ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.
Η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής.