Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να ανακοινώσει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσει την πολιτική της αυτή την εβδομάδα, τα τελευταία στοιχεία – που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο – έχουν αυξήσει τα «στοιχήματα» ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει σύντομα περισσότερα για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, οι 54 από τους 57 οικονομολόγους προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, ενώ ένας οικονομολόγος προέβλεψε μείωση του επιτοκίου στο 0,1% και οι άλλοι δύο στο 0,15%.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες την ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της, προειδοποιώντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός («low – flation» τον αποκάλεσε) στις αναπτυγμένες οικονομίες ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στα 1,3758 δολάρια. Από έρευνα που έκανε το πρακτορείο Ρόιτερ μεταξύ 60 οικονομολόγων προκύπτει η πρόβλεψη ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,37 δολάρια σε ένα μήνα, στα 1,33 δολάρια σε έξι μήνες και στα 1,29 δολάρια σε ένα έτος.