Την πόρτα των διεθνών αγορών αναμένεται να χτυπήσει ενδεχομένως και αύριο το ελληνικό δημόσιο με στόχο την άντληση 1,5 – 2 δισ. ευρώ μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια.
Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ. Η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ. Η τελευταία έκδοση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και είχε ιδιαίτερα επιτυχία. Οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 15 δισ. και τελικά το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,5%. Το δημόσιο άντλησε περί τα 3 δισ. ευρώ, ενώ άξια λόγο ήταν η ποιότητα των επενδυτών. Στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Η νέα κίνηση του ελληνικού δημοσίου επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν και το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους όταν θα βγουν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια ποσά λόγω του COVID-19 που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώνονται αυτή την στιγμή στα επίπεδα των 34,5 – 35 δισ. ευρώ, έναντι 37 δισ. ευρώ που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι σε όλη την περίοδο της κρίσης έχουν «καεί» περί τα 10 δις ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν προέλθει από τα ταμειακά διαθέσιμα, από τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων και ομολόγων, αλλά και από το ΕΣΠΑ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε επίσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ότι τα έσοδα του Αυγούστου ήταν ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το επικαιροποιημένο στόχο, αλλά αυτό δεν μπορεί να προκαλέσει ευφορία, αφού εν πολλοίς οφείλεται στην παράταση πληρωμής του φόρου εισοδήματος.
Στο μεταξύ θα συνεχιστούν από τον ΟΔΔΗΧ οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ήδη επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. Πρόκειται για μία κίνηση που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικό κόστος.
Στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βγει η χρονιά τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχυμένα. Και αυτό για δύο λόγους. Διότι αφενός δεν γνωρίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και ως εκ τούτου θα πρέπει το «οπλοστάσιο» να είναι γεμάτο για να αντιμετωπιστούν όλα τα ενδεχόμενα και να μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα, όταν θα έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης.