Η αξιολόγηση ΒΒ+ για την ΠΓΔΜ, επιβεβαιώθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ratings, που διατήρησε σταθερές τις προοπτικές.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 3,1% το 2013, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα στη χώρα.

Ο οίκος Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα σημειώσει μικρή άνοδο το 2014 και το 2015, σε 3,2% και 3,5% αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις.

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς σε 36 % το 2014 και σε 37 % το 2015, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Fitch, η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα στη χώρα θεωρείται επαρκής, ενώ σταθερό είναι και το νόμισμα της χώρας (δηνάριο).

Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 27 Απριλίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι θα αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμη του.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αξιολόγηση αυτή της χώρας του από τον οίκο Fitch ratings, σημειώνοντας ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν, το προηγούμενο διάστημα, την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών της περιοχής.